Proiectul de lege privind sistemul uninominal de vot este înregistrat în Parlamentul R. Moldova

Democraţii au înregistrat în Parlament proiectul legii privind introducerea votului uninominal, Moldova urmând a fi împărţită în 101 circumscripţii. Iniţiativa este criticată de ONG-uri şi unii politicieni.
Ştefan Sârbu
15.03.2017

Proiectul de lege pentru modificarea Codului electoral şi a Legii cu privire la statutul deputatului a fost înregistrată marţi în Parlamentul R. Moldova şi transmis pentru expertizare Comisiei de la Veneţia, urmând ca în perioada imediat următoare să înceapă şi dezbaterile publice.

Preşedintele Parlamentului Andrian Candu într-o conferinţă de presă la care a prezentat principalele prevederi ale proiectului de lege care introduce sistemul uninominal de vot a menţionat că se vor organiza mai multe dezbateri pentru a convinge colegii din Parlament. ”Partidele politice rămân un pilon important în viaţa politică. Excludem lista de partid şi modalitatea prin care au apărut oamenii pe listă.”

Potrivit proiectului, se propune formarea a 101 circumscripţii de vot, în funcţie de principiile teritorial-demografice. Pentru diasporă va fi organizată înregistrarea prealabilă, iar circumscripţiile vor fi formate conform principiului de reprezentare proporţională. În regiunea din stânga Nistrului vor fi organizate alegeri atunci când autorităţile constituţionale vor putea asigura organizarea unor alegeri democratice şi corecte. Totodată, în Parlamentul RM vor fi alocate locuri pentru regiunea transnistreană, care ar putea rămâne vacante.

Dacă proiectul va fi aprobat, candidaţii vor trebui să colecteze cel puţin o mie de semnături din circumscripţia în care candidează şi cazierul de integritate. Pentru accederea în Parlament va fi nevoie de majoritatea voturilor alegătorilor din circumscripţie. Orice doritor poate candida la funcţia de deputat, doar într-o circumscripţie, indiferent unde locuieşte.

”Urmărim ca cetăţenii să aibă mecanisme de control asupra reprezentanţilor lor. Actele de corupţie sunt reduse la minim într-un asemenea sistem, deoarece deputatul va lucra pentru anumiţi oameni şi va răspunde în faţa lor. Mai uşor se pot comite acte de corupţie de către deputaţii care fac parte din partid...”, a comentat Candu intenţia de a acorda alegătorilor dreptul de a revoca mandatul deputaţilor.

Potrivit iniţiativei legislative, deputatul nu poate fi revocat în primul şi ultimul an de mandat. Pentru revocare este nevoie ca, în cadrul referendumului, propunerea să fie susţinută de cel puţin 50% din numărul alegătorilor din circumscripţie sau nu mai puţin decât numărul alegătorilor care au votat pentru respectivul deputat.

Proiectul urmează să intre în procedură de vot după dezbaterile publice cu experţi şi societatea civilă, precum şi după avizarea iniţiativei de către Comisia de la Veneţia.

Iniţiativa de modificare a sistemului electoral în RM a fost criticată de ONG-uri şi politicienii din opoziţia parlamentară şi extraparlamentară care notează că în prezent, Moldova nu este pregătită pentru a alege prin vot uninominal.

Analistul politic Victor Ciobanu a ţinut să menţioneze recent că votul uninominal ar fi un ”şir de minciuni îngrămădite şi ambalate foarte frumos” şi o tentativă a Partidului Democrat (PD) de a se menţine cu orice preţ la guvernare, deoarece în sistemul electoral actual, la viitoarele alegeri parlamentare democraţii nu ar trece în Legislativ, având potrivit ultimului sondaj un rating foarte scăzut de 2,7%.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor