Platforma DA: Cinci propuneri pentru autorităţi privind deoffshorizarea Moldovei
alte articole
În ultimii 10 ani, Republica Moldova s-a transformat într-o zonă economică gri, devenind un adevărat paradis al spălărilor de bani în proporţii deosebit de mari şi al activităţilor dubioase ale companiilor controlate din zone off-shore, consideră membrii Platformei Demnitate şi Adevăr. Mai mult decât atât, într-o declaraţie a Platformei DA se arată că „bugetul public naţional pierde anual venituri de miliarde de lei, iar ţara noastră a căpătat reputaţia unei spălătorii a Europei”.
„Cunoaştem foarte bine că în ultima perioadă de timp, cu precădere în perioada guvernării aşa-zis democratice, Republica Moldova s-a transformat într-o zonă gri, într-un recipient de spălare a banilor mafiei internaţionale. Se ştie foarte bine că din Republica Moldova au fost scurse, în off-shore-uri peste 30 miliarde de dolari, 20 miliarde au fost deconspirate încă în 2013-2014 cu documente pe faţă, altele 10 miliarde s-au spălat şi încă nu se cunosc detaliile acestei spălătorii” a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă liderul Platformei DA, Andrei Năstase.
Acesta a ţinut să menţioneze şi domeniul energetic, unde Moldova ar avea de-a face cu beneficiari ascunşi în zonele off-shore, iar cetăţenii plătesc zeci de milioane lunar pentru aceşti beneficiari şi „se cunoaşte că aceştia fac parte din mediul politic moldovenesc, din aşa-zisa administraţie transnistreană”.
Un alt domeniu care se confruntă cu grave probleme în R. Moldova este, potrivit politicianului, domeniul media care este afectat foarte serios că „în off-shore-uri sunt beneficiari media şi cetăţeanul RM nici nu cunoaşte cine îl intoxică de la 6-7 posturi TV, cine stă în spatele acestor intoxicaţii şi manipulări”.
Folosirea zonelor off-shore şi-a atins apogeul „în perioada 2009-2017, atunci când, sub egida aşa-zisei guvernări pro-europene, Republica Moldova a devenit un stat capturat. Astfel, s-a produs o adevărată offshorizare a ţării, când câteva grupări criminale, folosind paradisurile fiscale, în cârdăşie cu instituţiile publice controlate politic, au spălat peste 20 de miliarde de dolari în Republica Moldova, au sustras zeci de miliarde de lei din băncile ţării şi rezervele Băncii Naţionale”, se menţionează în declaraţie.
„În vederea asigurării securităţii economice a statului, neîmpovărării acestuia cu credite externe, rambursate ulterior şi de generaţiile viitoare, în scopul acumulării semnificative a veniturilor în bugetul public naţional şi transparentizării mediului de afaceri din ţara noastră, Platforma DA vine cu următoarele propuneri privind deoffshorizarea ţării:
a) Semnarea de către Guvernul Republicii Moldova a acordurilor cu toate zonele off-shore privind schimbul informaţiilor fiscale. În cazul în care acesta va fi refuzat, toate tranzacţiile cu orice zonă off-shore vor fi interzise.
b) Introducerea prezumpţiei vinovăţiei pentru întreprinderile care îşi desfăşoară activitatea în Republica Moldova şi deţin relaţii cu zonele off-shore. În cazul apariţiei unor bănuieli rezonabile, aceste întreprinderi sunt obligate să probeze că nu au practicat sau aplicat scheme de evaziuni fiscale, spălări de bani sau finanţare a terorismului, cu participarea companiilor din zonele off-shore.
c) Transparentizarea acţionariatului şi interzicerea activităţilor companiilor înregistrate în zonele off-shore sau controlate de persoane din aceste zone în domeniul bancar, energetic, asigurări şi mass-media.
d) Introducerea impozitului special pentru orice tranzacţie cu companiile din zonele off-shore în valoare de 12%.
e) Interzicerea participării în achiziţii de stat a întreprinderilor înregistrate în zonele off-shore sau controlate de persoane din aceste zone”.
Realizarea acestor iniţiative ar fi posibilă prin act legislativ, menţionează preşedintele PPDA, potrivit căruia, primele acţiuni pe care poate să le întreprindă Guvernul, ar fi să vină cu nişte iniţiative legislative şi important ar fi să existe voinţă politică la nivelul întregii clase politice şi ar mai fi nevoie de disponibilitatea celor care astăzi îndeplinesc guvernarea în RM pentru a nu permite ca RM să fie jefuită aşa cum se întâmplă în prezent.
Notabil este faptul că, după cum menţionează şi vicepreşedintele PPDA, Chiril Moţpan, „în mare parte aceşti bani din off-shore-uri revin în ţară în valize şi sunt folosiţi pentru corupere, punerea în genunchi a unor instituţii de stat. O asemenea situaţie a fost constatată la alegerile prezidenţiale, de aceea şi avem o ţară în captivitate, în totalitate coruptă”. „Platforma DA rămâne consecventă pe ideea deconspirării tuturor schemelor de sărăcire a ţării”, a conchis Moţpan.