Deputat ucrainean: Eliminarea posturilor vamale moldoveneşti de pe segmentul transnistrean este inacceptabilă
alte articole
Preşedinta subcomitetului din Comisia pentru securitate naţională şi apărare din Parlamentul de la Kiev, Irina Friz susţine că în cazul retragerii posturilor vamale moldoveneşti pe segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene, Ucraina va fi nevoită să închidă toate punctele de trecere unde vor lipsi poliţiştii de frontieră şi lucrătorii vamali moldoveni.
„Adresarea oficială a autorităţilor de la Tiraspol către Moscova, cu solicitarea de a folosi pârghiile economice pentru eliminarea posturilor vamale la frontiera cu Ucraina nu contribuie la soluţionarea problemei transnistrene şi este inacceptabilă pentru Ucraina.
Pentru Ucraina, Transnistria este teritoriul Republicii Moldova. Prin urmare, la punctele de trecere pe segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene trebuie să se afle poliţiştii de frontieră şi vameşii moldoveni”, scrie Irina Friz, pe pagina sa de Facebook.
În concluzie, deputatul ucrainean menţionează că în cazul apariţiei altor încercări de a revoca sau retrage posturile moldoveneşti pe punctele de trecere a frontierei cu teritoriul ucrainean, autorităţile Ucrainei vor lua în considerare închiderea completă a punctelor de trecere, inclusiv a punctelor “Cuciurgan”, pentru transportul de mărfuri şi, eventual, pentru circulaţia transportului rutier, cu excepţia trecerii pietonale.
Menţionăm că în prezent segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene nu este controlat de către autoritaţile de la Chişinău. Potrivit vicepremierului pentru reintegrare Gheorghe Balan, pentru că autorităţile de la Tiraspol se opun, punctul vamal comun ar putea fi amenajat pe teritoriul Ucrainei. Postul Cuciurgan-Pervomaisc ar urma să fie primul punct comun moldo-ucrainean pe segmentul transnistrean.
În cadrul unei întâlniri în formatul 5+2 privind soluţionarea conflictului transnistrean care a avut loc marţi la Chişinău, reprezentantul de la Tiraspol a declarat că acest lucru le va afecta economia dar şi negocierile în formatul 5+2.
Vădit deranjată, Moscova încearcă să aducă subiectul în discuţii la negocierile în formatul 5+2. Viceministrul rus de Externe, Grigorii Karasin, a menţionat la Tiraspol că iniţiativa moldo-ucraineană îngrijorează Moscova: „Acordăm mare atenţie problemei legate de punctul vamal comun al Moldovei şi Ucrainei de la Cuciurgan. Aceasta este una dintre cele mai vulnerabile teme pentru administraţia de la Tiraspol, deoarece afectează schimburile comerciale ale regiunii”, a notat oficialul rus citat de report.md.
Potrivit lui Gheorghe Balan în prezent există 13 puncte de control pe segmentul transnistrean.