Proiect legislativ: Bugetarii, fără tichete de masă, vouchere de vacanţă şi ore suplimentare în 2016

Anul care vine va fi unul de austeritate pentru bugetari, fără tichete de masă, nu vouchere, nu prime şi ore suplimentare, potrivit unui proiect de lege pentru aprobarea plafoanelor pe 2016.
Siglă Guvernul României, Palatul Victoria (Epoch Times România)
Loredana Diacu
05.12.2015

Beneficiari ai unei măriri salariale cu 10%, în urma unei legi promulgate de curând, bugetarii nu vor avea parte, anul următor, şi de alte beneficii în plus, "din cauza riscurilor de deviere existente pe bugetul din 2016", relatează Agerpres.

Astfel, bugetarii nu vor primi nici în 2016 tichete de masă, tichete sau vouchere de vacanţă, premii şi ore suplimentare, tichete cadou sau indemnizaţii la ieşirea la pensie sau trecere în rezervă, reiese din proiectul de Lege pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2016, publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice.

În condiţiile în care pe baza execuţiei bugetare a anului 2016 există un risc de deviere, în vederea contracarării acestuia se impune promovarea unor măsuri, pe orizontul de referinţă, respectiv menţinerea unor măsuri adoptate în anii anteriori, precum: neacordarea pentru personalul bugetar de tichete de masă, tichete/vouchere de vacanţă, premii şi ore suplimentare, tichete cadou şi indemnizaţii la ieşirea la pensie/trecere în rezervă", se menţionează în expunerea de motive a actului normativ.

Reamintim în context că Guvernul a mai dat ieri o veste "neplăcută" pentru salariaţii români. Noul ministru de Finanţe, Anca Dragu, a anunţat că salariul minim pe economie nu va creşte de la 1 ianuarie 2016, aşa cum a promis vechiul Guvern.

"Vom analiza impactul pe care l-ar avea creşterea salariului minim pe economie şi, eventual, vom recomanda ce creşteri pot avea loc. De la 1 ianuarie nu creşte, pentru că nu avem cum să facem această estimare asupra economiei şi degeaba spunem noi că vrem să stimulăm economia cu un pachet atât de generos fiscal şi pe care am făcut un efort foarte mare să îl includem în buget, dacă luăm o măsură care să distrugă mediul de afaceri. Nu putem să facem această majorare peste noapte, pentru că această măsură poate afecta semnificativ competitivitatea României", a declarat vineri ministrul Finanţelor Publice.

Anca Dragu a mai precizat că analiza privind impactul este în curs iar aceasta trebuie să vizeze în special zona privată, căci în sectorul bugetar nu mai sunt salarii sub salariul minim, având în vedere majorările aprobate în acest an pentru diverse categorii, cum ar fi salariaţii din Sănătate, Educaţie, Administraţie locală, dar şi majorarea cu 10% pentru toţi bugetarii decisă pe final de an.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor