Pesediştii pun din nou presiune pe Cazanciuc? "Trebuie să-şi asume un rol mult mai activ"

Robert Cazanciuc
Robert Cazanciuc (Epoch Times România)

Este de notorietate faptul că mai mulţi dintre liderii social-democraţi sunt nemulţumiţi de prestaţia lui Robert Cazanciuc în fruntea ministerului Justiţiei. "Trebuie să-şi asume un rol mult mai activ", a fost mesajul pe care i l-a transmis public preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea.

"Cred că ministrul Justiţiei trebuie să fie mult mai activ, să-şi asume un rol mult mai activ în a relaţiona atât cu grupurile parlamentare, cât şi cu Parlamentul în ansamblu şi nu numai, pe legislaţia care sigur ţine de resortul domniei sale. Este un ministru, din punctul meu de vedere, cu foarte multă expertiză, este un om cu foarte multă experienţă şi cred că dacă devine mai activ, chiar şi prin apariţii publice şi comunicări publice, este bine atât pentru dumnealui, cât şi pentru domeniul pe care îl coordonează", a declarat Dragnea, la finalul şedinţei de luni a conducerii partidului.

În cadrul şedinţei respective, Cazanciuc a primit instrucţinuni cât se poate de concrete. Surse din PSD au dezvăluit, pentru agenţia Mediafax, că liderii PSD l-au mandatat pe Cazanciuc să lucreze la noi prevederi privind statutul funcţionarilor publici, care să precizeze clar ce categorii de bugetari sunt cuprinse în această legislaţie, în cotextul în care urmează să intre în vigoare noua lege a salarizării. Discuţiile îi vor viza pe toţi funcţionarii publici, însă numai în ceea ce priveşte prevederile Codului civil, nu şi cele ale Codului penal.

Cazanciuc ar trebui, de asemnea, să se ocupe şi de un nou Cod al incompatibilităţilor care ar urma să reglementeze mai clar acest domeniu unde au căzut "victime" atât de mulţi dintre aleşii ţării şi să reunească toate prevederile care se regăsesc acum în celelalte legi pentru ca demnitarii să ştie "ce au şi ce nu au voie să facă" înainte de a candida, potrivit surselor menţionate.

Discuţiile privind un astfel de Cod sunt mai vechi în PSD, însă, potrivit surselor citate, Ministerul Justiţiei şi ANI urmează să redeschidă subiectul, iar legea propusă să fie una redactată doar de specialişti.

Amintim că, în 2013, Cazanciuc s-a opus modificării Legii ANI privind statutul incompatibilităţilor, modificare promovată chiar de colegul său Liviu Dragnea, într-un context în care aleşii neamului erau declaraţi unul după altul incompatibili sau în conflict de interese. Decizia lui a stârnit revolta mai multor membri PSD care i-au cerut atunci demisia.

În vara lui 2015, când în PSD se discuta aprins despre modificarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală, ca fiind singura modalitate pentru a opri presupusele "abuzuri" ale procurorilor DNA, s-a cerut din nou demisia lui Cazanciuc pe motiv că nu este destul de determinat în această luptă.

În mijlocul acelor tensiuni, pe surse, a ieşit ştirea că ministrul a trecut la UNPR, sub aripa protectoare a generalului Gabriel Oprea care se opunea schimbării codurilor. Lucrurile s-au calmat până la urmă şi Cazanciuc a rămas în PSD, iar discuţiile privind modificarea codurilor se vor relua în sesiunea parlamentară care va începe mâine.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne