Proiect de lege: Mijloace de transport acţionate electric, pentru un transport în comun ecologic
alte articole
Un grup de opt senatori a iniţiat un proiect legislativ care ar urma sa le impună autorităţilor publice locale, regiilor autonome şi societăţilor comerciale din subordinea unităţilor administrativ-teritoriale obligaţia de a achiziţiona mijloace de transport în comun acţionate electric în proporţie de minimum 50% din necesarul de achiziţii.
Această obligaţie ar urma să se aplice şi în cazul microbuzelor şi autobuzelor şcolare precum şi asupra societăţilor comerciale cu capital privat care derulează transport în comun pe traseele din municipii şi zonele metropolitan, relatează Mediafax.
Astfel, potrivit actului normativ "societăţile comerciale cu capital privat care derulează transport în comun pe traseele din municipii şi zonele metropolitane vor asigura începând cu anul 2020 un parc auto acţionat electric în proporţie de minim 50%".
"Mijloacele de transport în comun acţionate electric au o contribuţie benefică asupra sustenabilităţii economice şi ecologice a comunităţilor pe care le deservesc", mai susţin iniţiatorii.
De asemenea, parlamentarii mai precizează, în expunerea de motive a actului normativ că "la nivelul UE circa 28% din emisiile de gaze cu efect de seră sunt datorate transporturilor şi 84% dintre acestea revin transportului rutier, cu menţiunea că 10% provin din traficul urban", iar "transportul ecologic se referă de regulă la orice mijloc de transport ce implică diminuarea combustibilului lichid".
Legea, al cărei scop declarat este de a reduce poluarea în aglomerările urbane, prin diminuarea consumului de benzină şi motorină, şi de a promova noile tehnologii în transport, ar urma să producă efecte începând cu anul următor celui de intrare în vigoare a prezentei legi.
Senatul este prima cameră sesizată, for decizional urmând să fie Camera Deputaţilor.