Proiect de lege: Mijloace de transport acţionate electric, pentru un transport în comun ecologic

În condiţiile în care 28% din emisiile de gaze cu efect de seră la nivelul UE sunt datorate transporturilor, un grup de parlamentari a iniţiat o lege care să impună ca minimum 50% dintre noile mijloace de transport în comun să fie acţionate electric.
Transport de călători RATB, tramvai
Transport de călători RATB, tramvai (Epoch Times România)

Un grup de opt senatori a iniţiat un proiect legislativ care ar urma sa le impună autorităţilor publice locale, regiilor autonome şi societăţilor comerciale din subordinea unităţilor administrativ-teritoriale obligaţia de a achiziţiona mijloace de transport în comun acţionate electric în proporţie de minimum 50% din necesarul de achiziţii.

Această obligaţie ar urma să se aplice şi în cazul microbuzelor şi autobuzelor şcolare precum şi asupra societăţilor comerciale cu capital privat care derulează transport în comun pe traseele din municipii şi zonele metropolitan, relatează Mediafax.

Astfel, potrivit actului normativ "societăţile comerciale cu capital privat care derulează transport în comun pe traseele din municipii şi zonele metropolitane vor asigura începând cu anul 2020 un parc auto acţionat electric în proporţie de minim 50%".

"Mijloacele de transport în comun acţionate electric au o contribuţie benefică asupra sustenabilităţii economice şi ecologice a comunităţilor pe care le deservesc", mai susţin iniţiatorii.

De asemenea, parlamentarii mai precizează, în expunerea de motive a actului normativ că "la nivelul UE circa 28% din emisiile de gaze cu efect de seră sunt datorate transporturilor şi 84% dintre acestea revin transportului rutier, cu menţiunea că 10% provin din traficul urban", iar "transportul ecologic se referă de regulă la orice mijloc de transport ce implică diminuarea combustibilului lichid".

Legea, al cărei scop declarat este de a reduce poluarea în aglomerările urbane, prin diminuarea consumului de benzină şi motorină, şi de a promova noile tehnologii în transport, ar urma să producă efecte începând cu anul următor celui de intrare în vigoare a prezentei legi.

Senatul este prima cameră sesizată, for decizional urmând să fie Camera Deputaţilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne