Programul Start-up Nation. Paşii de urmat pentru accesarea fondurilor

Firmele ce vor beneficia de finanţare prin programul Start-up Nation vor fi selectate în acest an în baza unei grile. Află care sunt criteriile.
(Captură Foto)
Ana Ion
22.05.2017

Guvernul va lansa, în următoarele câteva săptămâni, programul Start-up Nation, prin care IMM pot primi de la stat ajutor nerambursabil de până la 200.000 de lei. Potrivit expertului în accesare fonduri europene şi de coeziune Caterina Nicolae, în acest an se va renunţa la principiul "primul venit, primul servit", selecţia beneficiarilor urmând să se facă în baza unei grile de evaluare.

"Linia de finanţare va rămâne deschisă 30 de zile de la data lansării, iar selecţia proiectelor depuse în acest interval se va face în funcţie de punctajul obţinut”, a explicat, pentru Mediafax Caterina Nicolae, expert accesare fonduri europene şi de coeziune.

Potrivit specialistului, din competiţie vor fi eliminate proiectele care acumulează 50 de puncte sau mai puţin (din 100 posibile) precum şi proiectele multiple depuse de aceeaşi firmă, un IMM putând participa doar cu un singur proiect.

Cât despre grila de evaluare în baza căreia se va calcula punctajul, aceasta are cinci puncte. Primul criteriu este domeniul de activitate al firmei. Sunt avantajate firmele care au activităţi de producţie, inclusiv producţie IT – 40 de puncte. Urmează în ordinea punctajului industriile creative – 35 de puncte, serviciile – 30 de puncte şi comerţul – 25 de puncte, a explicat Nicolae.

 width= width=Cel de al doilea criteriu este reprezentat de numărul de salariaţi pe care start-up-ul se obligă să îi menţină după finalizarea finanţării (cei 200.000 de lei care pot fi atraşi prin schema de minimis Start-up Nation pot fi cheltuiţi în maximum 12 luni de la semnarea contractului de finanţare).

Vor beneficia de puncte în plus şi cei ce se obligă prin proiect să angajeze cel puţin o persoană defavorizată sau şomer sau absolvent cel puţin din promoţia 2012, proiectul primeşte 20 de puncte.

Articolul integral poate fi citit aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor