Program educaţional de finanţare a unor proiecte ştiinţifice pentru copii şi adolescenţi
alte articole
Operatorul de televiziune şi telefonie UPC a lansat recent platforma online educaţională www.tech School.ro, care este dedicată copiilor pasionaţi de tehnologie, cu vârste cuprinse între 11 şi 19 ani. Pe de altă parte, în acest proiect există şi o componenta competiţională - înscrierea de proiecte în domeniul ştiinţei.
Programul TechSchool se axează pe câteva categorii principale - astronomie, robotică şi programare - şi urmăreşte crearea unei biblioteci de resurse online şi offline.
Pe baza acestor informaţii şi cunoştinţe, copiii şi tinerii vor putea participa la concursul de idei de proiecte în domeniile amintite, care este găzduit de platformă.
UPC România va oferi trei burse în valoare totală de 15.000 de euro pentru implementarea ideilor de proiecte câştigătoare. La acestea se adaugă şi un Premiul Special din partea juriului (locul IV), care constă în participarea câştigătorului la NASA Space Summer Camp 2013.
Componenta offline o constituie tabăra Tech School, la care toţi cei care înscriu proiecte se pot întâlni cu alţi pasionaţi de tehnologie, dar şi cu mentorii şi trainer-ii programului.
Pentru fiecare dintre cele trei domenii - astronomie, robotică şi programare - au fost selectaţi mentori români importanţi: Adrian Stoica (Advanced Robotics Research la NASA) şi Aurora Simionescu (Einstein Research Fellowship din partea NASA în cadrul Universităţii Stanford). În aceeaşi categorie apare şi Emi Gal - CEO al start-up-ului internaţional Brainient.
Cele mai interesante informaţii şi ştiri din cele trei domenii le vor fi aduse la cunoştinţă tinerilor de către Ioana Stoica, profesor de fizică şi astronomie în cadrul Colegiului Naţional “Tudor Vianu”, de Victor Mânz, profesor de informatică în cadrul Colegiului Naţional “Tudor Vianu” şi de Alin Jderu, multiplu premiat în cadrul concursurilor internaţionale de robotică.
Evaluarea Proiectelor va fi realizată de către o comisie din care vor face parte: mentorii programului Tech School şi reprezentanţi ai Organizatorului şi ai partenerilor implicaţi (Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, precum şi Discovery România).
Totodată, de o mare importantanţă pentru cei care vor să-şi înscrie ideile şi proiectele în concurs, este Regulamentul, în special Secţiunea cu drepturile de autor (S 12):
„Fiecare Participant (şi părinţii sau tutorele legal) din program îi acordă Organizatorului drepturi de autor complete asupra ideilor de proiect înregistrate în vederea publicării, transmiterii, exploatării, sublicenţierii, transformării, compilării cu alte materiale, alternării pe website-ul programului sau pe alte website-uri care aparţin Organizatorului sau a altor entităţi ale proiectului. Fără a limita cele menţionate mai sus, fiecare Participant (şi părinţii sau tutorele legal) trebuie să cunoască şi să accepte că Organizatorul are dreptul, în propria sa discreţie, de a edita, modifica, scana sau multiplica ideea de proiect în orice mod sau scop pe care l-ar avea sau l-ar dori. De fiecare dată când Organizatorul va folosi ideea de proiect a Participantului, îl va recunoaşte pe acesta din urmă drept creatorul Ideii de proiect (se înţelege şi se convine ca eşecul ocazional sau accidental de a oferi o astfel de identificare nu trebuie ss constituie o încălcare de orice obligaţie sau să afecteze drepturile Organizatorului asupra Ideii de proiect)”.