SpaceX în primul zbor comercial către Staţia Spaţială

Explorarea privată a spaţiului a primit un impuls major atunci când o navă spaţială comercială a fost lansată marţi în spaţiu, fiind prima care va ajunge pe Staţia Spaţială Internaţională.
Racheta Falcon 9 a SpaceX (Bruce Weaver / AFP / GettyImages)
Alex Johnston
24.05.2012

Explorarea privată a spaţiului a primit un impuls major atunci când o navă spaţială comercială a fost lansată marţi în spaţiu, fiind prima care va ajunge pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS).

Space Exploration Technologies Corp, sau SpaceX, a fost forţată de două ori în această lună să îşi amâne lansarea rachetei Falcon 9, care transportă capsula spaţială Dragon, dar a lansat cu succes aeronava pe 22 mai la ora 3:44, de la Cape Canaveral Air Force Station din Florida.

SpaceX este prima companie care va efectua un zbor către ISS, din moment ce astfel de misiuni au fost autorizate doar pentru agenţiile spaţiale din Statele Unite, Rusia, Japonia, Canada şi Uniunea Europeană, împreună cu doar câteva companii aerospaţiale contractate.

"Suntem din nou la începutul unui nou viitor, un viitor care îmbrăţişează inovarea pe care o aduce sectorul privat", a declarat administratorul NASA, Charles Bolden, într-o declaraţie eliberată de agenţie. "Semnificaţia acestei zile nu poate fi supraevaluată. Deşi este necesară multă muncă de acum înainte pentru a finaliza cu succes această misiune, am început cu dreptul."

La scurt timp după lansare, SpaceX a confirmat într-o declaraţie că Dragon (capsula spaţială) a intrat pe orbita sa şi va fi supusă unor teste pentru a vedea dacă poate ancora pe staţie.

Despre lansarea SpaceX s-a spus că ar fi primul test al unui proiect NASA de a autoriza companii private să lanseze misiuni spaţiale. Anul trecut, NASA a desfiinţat programul său de transfer spaţial ce dura de decenii.

Elon Musk, directorul executiv al SpaceX, a declarat că SpaceX este dator NASA. "Aş dori să încep prin a spune ce onoare imensă a fost să lucrăm cu NASA. Şi să recunosc că nu am fi putut începe SpaceX, nici nu am fi putut ajunge până în acest punct, fără ajutorul NASA", a spus el într-o declaraţie.

Poate partea cea mai dificilă a misiunii este ancorarea Dragon pe staţie, dar Musk a declarat că este optimist. NASA a relatat că testul este efectuat pentru a vedea dacă această capsulă poate ajunge destul de aproape de ISS, înainte ca astronauţii să o prindă cu un braţ robotic şi să o conecteze la unul din porturile sale.

"Încă există o mie de lucruri care trebuie să decurgă corespunzător, dar abia aşteptăm această misiune incitantă", a declarat Alan Lindemoyer, directorul Programului comercial pentru încărcare şi echipaj al NASA.

În cele din urmă, obiectivul companiei este furnizarea de marfă către ISS şi în timpul testului, Dragon va transporta circa 540 de kilograme de provizii pentru membrii echipajului ISS, împreună cu experimentele. Capsula poate transporta o greutate maximă de aproximativ 3300 kg, dar compania a optat pentru mai puţină greutate deoarece acesta este doar un test.

Dacă va avea succes, capsula va rămâne andocată pe ISS circa trei săptămâni, permiţând echipajului să descarce bunurile şi experimentele înainte de a fi trimisă înapoi pe Pământ, unde va cădea în Oceanul Pacific, în apropierea Californiei.

The Epoch Times publică în 35 de ţări şi în 19 limbi. Abonaţi-vă la newsletter-ul nostru electronic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor