Profiturile băncilor UE în cădere liberă indiferent de sursele lor

Politica BCE de a aplica rate mici ale dobânzii are efectele sale secundare. Astfel, profiturile băncilor din zona euro au înregistrat pierderi semnificative în primul trimestru al acestui an.
Bancnote de 500 de euro. (Captură Foto)
Andrei Popescu
25.08.2016

Profiturile băncilor din zona euro au scăzut cu o cincime în primele trei luni ale acestui an, în condiţiile în care au produs mai puţini bani din comerţ şi în majoritatea celorlalte domenii de afaceri, au arătat miercuri datele publicate de Banca Centrală Europeană (BCE).

Sondajul BCE a descris o imagine deprimată, în care toate sursele de profit ale băncilor – creditare, tranzacţii şi taxe – au scăzut faţă de anul precedent. Profitul net a scăzut cu 20% year-on-year, la 18 miliarde de euro (20,25 miliarde de dolari).

Rezultatul net din tranzacţii şi schimburi valutare a fost unul dintre principalii vinovaţi pentru noua situaţie, scăzând cu 41%, până la 10,8 miliarde de euro.

Alte surse de venit – precum dobânda netă pentru împrumuturi, dividentele şi taxe şi comisioane – au scăzut de asemenea, deşi mai modest.

Băncile au învinuit politica BCE de aplicare a unor rate ale dobânzii foarte scăzute – care include şi taxarea băncilor pentru excesul de bani lichizi păstraţi la banca centrală – pentru reducerea profiturilor lor.

În Germania, mai multe bănci au răspuns prin perceperea de taxe asupra conturilor bancare sau aplicând un procentaj asupra depozitelor mari în cazul corporaţiilor.

BCE a susţinut că politica sa a făcut mai mult bine decât rău, dar a recunoscut că există şi efecte secundare.

BCE, care este atât autoritatea monetară a zonei euro cât şi principalul său organism de supraveghere bancară, a cerut băncilor europene să îşi reducă costurile şi să ia măsuri pentru ca modelele lor de afaceri să nu mai fie atât de dependente de ratele dobânzilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor