Procurorul general al SUA autorizează începerea anchetelor legate de neregulile la vot

Procurorul general al SUA, William Barr (Mandel Ngan/AFP via Getty Images)
Mimi Nguyen Ly & Melanie Sun
10.11.2020

Procurorul general William Barr a autorizat procurorii federali din toată ţara să „investigheze acuzaţiile substanţiale” privind neregulile la vot, potrivit unor rapoarte din presă care citează ceea ce pare a fi o notă scursă de Associated Press.

The Epoch Times nu a primit încă un răspuns din partea Departamentului Justiţiei pentru comentarii.

„Vă autorizez să urmăriţi acuzaţiile substanţiale de nereguli de vot şi de intabulare a voturilor înainte de certificarea alegerilor în jurisdicţiile dvs. în anumite cazuri, aşa cum am făcut deja în cazuri specifice. Astfel de anchete şi revizuiri pot fi efectuate dacă există acuzaţii clare şi aparent credibile de nereguli care, dacă sunt adevărate, ar putea avea impact asupra rezultatului alegerilor federale într-un stat”, arată o parte a notei interne de 2 pagini.

Nota ar fi fost trimisă către procurorii americani, procurorii adjuncţi generali ai secţiei penale, secţia drepturilor civile, secţia securităţii naţionale şi directorul FBI.

„Orice investigaţie a acuzaţiilor de nereguli care, dacă este adevărată, nu ar avea un impact clar asupra rezultatului alegerilor federale într-un stat individual, ar trebui amânată în mod normal până după finalizarea procesului de certificare a alegerilor. În timp ce procurorii SUA îşi păstrează autoritatea inerentă de a efectua anchete şi investigaţii după cum consideră adecvat, va fi probabil prudent să înceapă plângerile legate de alegeri ca anchete preliminare, astfel încât să se evalueze dacă dovezile depuse justifică alte etape de investigaţie".

Memorandumul menţiona că personalul Departamentului Justiţiei ar trebui „să aibă grijă adecvată” şi „să menţină angajamentul absolut al Departamentului faţă de echitate, neutralitate şi nepartizanat”.

„Sunteţi cei mai seniori în cadrul Departamentului de Justiţie al Statelor Unite şi am încredere în voi să aveţi mare grijă şi judecată în abordarea acuzaţiilor de vot şi a neregulilor de tabulare a voturilor”, a scris Barr. „Deşi acuzaţiile serioase ar trebui tratate cu mare atenţie, revendicările ciudate, speculative, fanteziste sau neverosimile nu ar trebui să constituie baza pentru iniţierea anchetelor federale”.

Barr a menţionat, de asemenea, că nota nu sugerează că DOJ a ajuns la concluzia că neregularităţile de vot au afectat în trecut rezultatul oricăror alegeri.

„Mai degrabă ofer această autoritate şi îndrumări pentru a sublinia necesitatea abordării în timp util şi adecvat a acuzaţiilor de nereguli de vot, astfel încât toţi americanii, indiferent de candidatul sau partidul lor preferat, să poată avea deplină încredere în rezultatele alegerilor noastre”, se menţionează în notă. „Poporul american şi liderii pe care îi aleg în mod liber nu merită mai puţin”.

Pe 2 septembrie, pe fondul îngrijorărilor republicanilor privind frauda electorală cauzată de distribuţia fără precedent a buletinelor de vot prin corespondenţă, Barr i-a spus lui Wolf Blitzer de la CNN că este conştient de mai multe investigaţii „foarte mari” de fraudă electorală în mai multe state din cauza problemelor raportate referitor la trimiterea prin poştă a buletinelor de vot.

„Este o joacă cu focul. Suntem o ţară foarte strâns divizată, iar oamenii trebuie să aibă încredere în rezultatele alegerilor şi în legitimitatea guvernului. Iar cei care încearcă să schimbe regulile cu această metodologie - care, ca o chestiune de logică, este foarte deschisă la fraudă şi manipulare - sunt nesăbuiţi şi periculoşi”, afirmase el la acea vreme.

Un număr de organizaţii mass-media l-au declarat învingător pe democratul Joe Biden pe 7 noiembrie, după ce au proiectat evoluţii victorioase ale acestuia în statele cheie Pennsylvania şi Nevada, lucru ce i-ar permite obţinerea a 270 de voturi ale electorilor şi mandatul de preşedinte.

Donald Trump s-a plâns de fraudă electorală şi a declarat că orice declaraţii de victorie sunt premature, campania sa anunţând contestaţii în mai multe state.

Comitetul editorial al Epoch Times nu va declara câştigătorul alegerilor prezidenţiale americane până când nu vor fi certificate toate rezultatele şi nu vor fi soluţionate plângerile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor