Preşedintele american Donald Trump s-a adresat naţiunii pentru prima dată de la noaptea alegerilor prezidenţiale. Cu toate acestea, cenzura asupra preşedintelui, până acum exercitată de giganţii hi-tech, în special Twitter, s-a extins, mai multe televiziuni americane decizând să întrerupă difuzarea discursului său, pe motiv că ar dezinforma.
În plin proces de numărare a voturilor, pe fondul percepţiei că Joe Biden este favorit în sondaje, Donald Trump a afirmat că va câştiga „uşor” dacă „voturile legale” ar fi numărate, dar că dacă „voturile ilegale” ar fi incluse, democraţii ar putea „încerca să ne fure alegerile”.
Imediat după această frază canalul MSNBC şi-a încetat transmisia în direct.
Controversa este legată de faptul că unele state permit numărarea inclusiv a voturilor primite după închiderea alegerilor - în noaptea de 3 noiembrie. Donald Trump s-a opus ideii, avocaţii şi susţinătorii săi subliniind că o asemenea procedură ar favoriza fraudarea alegerilor, mai ales în cazul buletinelor trimise prin poştă, unul dintre cele mai controversate procedee de exercitare a votului.
Pe 4 noiembrie, Rudolf Giuliani a afirmat că va cere Curţii Supreme renumărarea voturilor în mai multe state, pe motiv că numărarea nu a fost transparentă, observatorii republicani nefiind lăsaţi să se apropie de buletine în timpul procesării lor.
„Ei bine, iată-ne din nou în poziţia neobişnuită de a trebui nu doar să-l întrerupem pe preşedintele Statelor Unite, ci chiar să îl corectăm pe preşedintele Statelor Unite”, a şoptit prezentatorul Brian Williams.
NBC News şi ABC News au întrerupt, de asemenea, transmisia în direct a declaraţiei de presă a preşedintelui, care s-a încheiat fără ca Donald Trump să răspundă la vreo întrebare.
CNN a decis să nu-i taie microfonul lui Donald Trump, dar moderatorul emisiunii l-a criticat dur pe şeful statului.
„Ce noapte tristă pentru Statele Unite ale Americii să-şi vadă preşedintele (...) acuzând în mod fals oamenii că au încercat să fure alegerile”, a spus el, denunţând un „ţesut de minciuni”.
Întreruperea transmisiei unei declaraţii publice a preşedintelui american este de natură să genereze noi controverse despre cenzura tot mai evidentă în mass media americană.
Muşamalizarea sau blocarea completă a unor subiecte de către presa din SUA a devenit dezbaterea majoră din societatea americană după ce numeroase publicaţii şi platforme sociale au interzis orice referire la scandalurile privind presupusa corupţie a candidatului Partidului Democrat, Joe Biden, în special cele legate de compania Burisma şi afacerile tenebroase ale familiei Biden în China.
Erată: s-a corectat exprimarea eronată "fără ca Donald Trump să aibă posibilitatea să răspundă la vreo întrebare", care a implicat că Trump ar fi fost împiedicat să ia întrebări. Trump nu a dorit să ia nicio întrebare din partea presei.
Ne cerem scuze pentru eroarea de traducere.