Procurorul general: Ilan Shor nu poate fi arestat din lipsă de probe

Fostul guvernator al Băncii de Economii (BEM), Ilan Shor nu poate fi arestat din cauza lipsei de probe.
Ilan Shor, fostul preşedinte al Băncii de Economii
Ilan Shor, fostul preşedinte al Băncii de Economii (wikipedia.org / Ilan_Shor)
Maria Maevschi
03.12.2015

În cadrul şedinţei Parlamentului de miercuri, 2 noiembrie, procurorul general, Corneliu Gurin a mărturisit care ar fi cauza nearestării până la acest moment a fostului preşedinte al BEM, la întrebarea liderului PL, Mihai Ghimpu: de ce „Ilan Shor este în libertate?”.

Gurin s-a justificat, menţionând că procurorii au cerut în instanţă aplicarea mandatului de arest pentru Ilan Shor, însă instanţa a decis aplicarea mandatului de arest la domiciliu, apoi plasarea sub control judiciar, anunţă Realitatea.md.

„Procurorii au contestat aceste decizii, însă Curtea de Apel le-a menţinut”, a afirmat Corneliu Gurin.

Deşi, procurorul general a ţinut să precizeze că statutul procesual al primarului de Orhei este de învinuit şi că acesta urmează să răspundă pentru faptele sale, Gurin a menţionat ulterior că ar trebui să se ţină cont de faptul că Shor colaborează cu ancheta.

„Nu că trebuie lăudat, dar acest lucru trebuie luat în consideraţie. Cu ajutorul său am obţinut acte şi procese care prin comisii rogatorii nu le-am fi obţinut în ani de zile”, a subliniat Gurin.

„În privinţa arestării repetate, legislaţia nu ne permite pe aceleaşi fapte. Este nevoie de alt dosar, alte probe. Daţi-ne probe şi vom investiga”, a explicat procurorul general motivul nesolicitării unei arestări repetate a lui Shor.

Devenind primar în oraşul Orhei, Shor a făcut o mulţime de promisiuni pe care le-a îndeplinit, în mare parte, însă nu se ştie de unde au venit banii. "Există riscul ca orheienii să plătească investiţiile făcute de Shor în Orhei, atunci când va fi confirmată provenienţa banilor", a declarat pe de altă parte şeful Centrului Naţional Anticorupţie, Viorel Chetraru în cadrul aceleiaşi şedinţe a Parlamentului.

Potrivit acestuia, în cazul în care se va dovedi că banii provin din împrumuturile de la BEM, atunci se va pune sechestru pe noile bunuri ale orheienilor.

Precizăm că în urma raportului companiei americane Kroll, Ilan Shor apărea ca principal suspect în dosarul penal deschis pe marginea furtului de miliarde. Primarul de Orhei a fost reţinut iniţial în izolatorul CNA, după care a fost anchetat în arest la domiciliu, iar ulterior în stare de libertate după ce, începând cu 1 iulie 2015, a devenit primar al oraşului Orhei.

Ilan Shor a depus la 12 octombrie un autodenunţ, iar în următoarea zi a fost interogat de procurori.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor