Justiţia italiană decide: Berlusconi are interdicţie de a mai candidat doi ani

Fostul premier italian Silvio Berlusconi.
Fostul premier italian Silvio Berlusconi. (VINCENZO PINTO / AFP / Getty Images)

În urma condamnărilor primite pentru evaziune fiscală, lui Berlusconi i s-a interzis dreptul de a mai candida pentru o funcţie publică timp de doi ani. Decizia a fost pronunţată de Curtea de Apel din Milano, informează Reuters.

Interdicţia de 2 ani a fost cerută de procurori. Avocaţii fostului premier au cerut reducerea perioadei în care Berlusconi nu poate aspira la demnităţi publice la 1 an şi au anunţat că vor face recurs la curtea supremă.

Decizia curţii din Milano va trebui validată de Senat, întrucât Berlusconi deţine calitatea de senator. Luna viitoare, Senatul de la Roma va trebui să se pronunţe asupra pierderii funcţiei de senator şi asupra dreptului la eligibilitate al lui Berlusconi, două sancţiuni prevăzute de legea Severino (2012) după condamnarea definitivă a lui "Il Cavaliere", pe 1 august, de către Curtea Supremă de Justiţie, la o pedeapsă cu închisoarea (patru ani, dintre care trei amnistiaţi), în cadrul dosarului Mediaset.

Berlusconi a fost condamnat definitiv de Curtea Supremă italiană la patru ani de închisoare (dintre care trei sunt acoperiţi de amnistie) pentru acuzaţia de fraudă fiscală în procesul în care au fost semnalate nereguli în vânzarea drepturilor TV ale Grupul Mediaset.

Berlusconi nu poate fi încarcerat, deoarece are vârsta de 77 de ani. Pentru a îşi ispăşi sentinţa, Berlusconi a avut două opţiuni: arest la domiciliu sau muncă în folosul comunităţii. Fostul premier a optat pentru muncă în folosul comunităţii, avocaţii săi adresând autorităţilor o cerere în acest sens.

Berlusconi, care mai are o sentinţă la închisoare, pentru relaţii sexuale cu o minoră, contra cost, îşi deplânge soarta considerându-se victima unor maşinaţiuni politice:

Preşedintele Rusiei "Vladimir Putin m-a avertizat că voi fi pus să plătesc... Mi-a spus că voi avea soarta Iuliei Timoşenko", a explicat Berlusconi, care este prieten cu Putin.

Avocaţii îmi spun că viitorul meu este sumbru. Voi putrezi în închisoare. Şi, după cum demonstrează cazul Iuliei Timoşenko, după multe proteste, chiar şi rezistenţa faţă de aceste evenimente se calmează", s-a mai plâns Silvio Berlusconi, potrivit Corriere della Sera.

Berlusconi, pe care justiţia l-a găsit vinovat şi pentru că ar fi intervenit la poliţie pentru eliberarea din detenţie a prostituatei minore , minţind că aceasta era nepoata fostului preşedinte egiptean Hosni Mubarak, declară că nu va renunţa la luptă.

Berlusconi acuză că tot ceea ce i se întâmplă este rezultatul este rezultatul unui complot politic la adresa sa:

"Nu dorm de 55 de zile, cele mai groaznice din viaţa mea, pentru că vor să mă elimine din istorie, prin acuzaţii injuste", a mai afirmat Berlusconi, care a adăugat că este în curs "o lovitură de stat împotriva liderului dreptei italiene".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe