Procurorii vor cere pedeapsa cu moartea pentru Luigi Mangione, acuzat de uciderea directorului UnitedHealthcare din SUA

Procurorii americani vor cere pedeapsa cu moartea pentru Luigi Mangione, bărbatul acuzat că l-a împuşcat mortal pe directorul general al UnitedHealthcare, Brian Thompson, în decembrie, informează BBC.
Procurorul general Pam Bondi a anunţat marţi într-o declaraţie că a cerut procurorilor federali să solicite pedeapsa capitală pentru „asasinatul premeditat, cu sânge rece”.
Thompson a fost împuşcat mortal în faţa unui hotel din New York pe 4 decembrie. Poliţia l-a arestat pe Mangione, în vârstă de 26 de ani, câteva zile mai târziu, în Pennsylvania, după o operaţiune de urmărire la nivel naţional.
Acesta a pledat nevinovat la acuzaţiile de stat şi nu a pledat încă pentru acuzaţiile federale separate. Acesta îşi aşteaptă procesul într-o închisoare din New York.
În comunicatul de presă, Bondi a declarat că uciderea lui Thompson „a fost un act de violenţă politică” şi că „este posibil să fi reprezentat un risc grav de deces pentru alte persoane” din apropiere.
Anchetatorii spun că Mangione a fost motivat să îl ucidă pe Thompson, în vârstă de 50 de ani, din cauza supărării pe companiile americane de asigurări de sănătate.
Un avocat al lui Mangione a calificat decizia drept „barbară”, a acuzat guvernul că „apără industria de sănătate distrusă, imorală şi criminală” şi a declarat că Mangione a fost prins într-o luptă între procurorii de stat şi cei federali.
„În timp ce pretinde că protejează împotriva crimei, guvernul federal încearcă să comită asasinarea premeditată şi sponsorizată de stat a lui Luigi”, a afirmat Karen Friedman Agnifilo într-o declaraţie.
Mangione se confruntă cu 11 capete de acuzare în statul New York, inclusiv omor de gradul întâi şi omor ca infracţiune de terorism.
Dacă va fi găsit vinovat de toate capetele de acuzare, el va primi o pedeapsă obligatorie de închisoare pe viaţă, fără posibilitatea eliberării condiţionate.
Însă procurorii federali l-au acuzat separat pe Mangione şi de folosirea unei arme de foc pentru a comite o crimă şi de urmărire interstatală soldată cu deces. Aceste acuzaţii îl fac eligibil pentru pedeapsa cu moartea.
Procurorii au declarat că dosarele federale şi de stat vor avansa în paralel.
Procurorii din New York au prezentat deja unele dovezi în cazul lor împotriva lui, inclusiv o potrivire pozitivă a amprentelor sale cu cele descoperite la locul crimei.
Potrivit procurorului districtual din New York Alvin Bragg, Mangione a ajuns în New York la 24 noiembrie şi a stat într-un hostel din Manhattan folosind un act de identitate fals 10 zile înainte de a comite atacul împotriva lui Thompson.
Directorul UnitedHealthcare Brian Thompson a fost împuşcat în spate de un atacator mascat la 4 decembrie, în timp ce intra într-un hotel unde compania pe care o conducea organiza o reuniune a investitorilor.
O căutare la nivel naţional a condus poliţia la Luigi Mangione cinci zile mai târziu, la un McDonald's aflat la sute de kilometri distanţă, în Altoona, Pennsylvania.
Poliţia a declarat că, atunci când l-a găsit pe Mangione, acesta era în posesia unui pistol fantomă - o armă de foc asamblată din piese nedetectabile -, a unui act de identitate fals, a unui paşaport şi a unui document scris de mână care indica „motivaţia şi mentalitatea”.
Uciderea lui Thompson a declanşat o dezbatere tensionată cu privire la modul în care funcţionează sistemul de sănătate din SUA.
Unii americani, care plătesc mai mult pentru asistenţă medicală decât oamenii din orice altă ţară, şi-au exprimat furia faţă de ceea ce ei consideră a fi un tratament incorect din partea firmelor de asigurări.
Secretarul american pentru Securitate Internă, Alejandro Mayorkas, a declarat în decembrie că retorica de pe reţelele de socializare în urma crimei a fost „extraordinar de alarmantă”.
„Aceasta vorbeşte despre ceea ce se întâmplă cu adevărat în această ţară şi, din păcate, vedem că se manifestă prin violenţă, prin extremismul violent intern care există”, a afirmat el la CBS.