Procurorii şi-au ales reprezentanţii în CSP. Reforma procuraturii RM ar fi la final

În calitate de preşedinte al CSP şi procuror, nu a simţit niciodată influenţa politicului şi nu a primit semnale de la colegi că ar fi influenţaţi, afirmă Mircea Roşioru.
Adunarea Generală a procurorilor din R. Moldova (procuratura.md)
Ştefan Sârbu
18.11.2017

Adunarea Generală a Procurorilor (AGP) din Republica Moldova a ales, vineri, cinci membri noi în componenţa Consiliului Superior al Procurorilor (CSP). Din numărul celor 632 de procurori în funcţie, la adunare au fost prezenţi 573. Potrivit Procuraturii Generale, alegerile s-ar fi desfăşurat în mod transparent, în prezenţa presei, a observatorilor din cadrul Proiectului Delegaţiei Uniunii Europene, precum şi a tuturor procurorilor şi a candidaţilor înaintaţi şi susţinuţi de structurile procuraturii de la diferite niveluri.

Noua Lege cu privire la Procuratură stipulează că mandatul membrilor aleşi ai CSP este de 4 ani, iar aceeaşi persoană nu poate deţine funcţia de membru al Consiliului două mandate consecutiv. Mandatul noului Consiliu Superior al Procurorilor va începe pe 19 decembrie a.c.

În opinia unor şefi ai instituţiei, cu această reuniune s-ar fi finalizat reforma procuraturii în RM. Procurori simpli însă au declarat pentru Radio Europa Liberă că schimbările încă urmează să se producă, iar ei să demonstreze că sunt cu adevărat independenţi şi nu admit ingerinţele politicului.

Întrebat de ce în opinia publică nu există o imagine a procurorului moldovean intransigent care luptă pentru dreptate, preşedintele CSP Mircea Roşioru a declarat că în R. Moldova gradul de cultură juridică a societăţii ar fi unul scăzut. Şi atunci cetăţenii preiau toată informaţia din presă. În calitate de preşedinte şi procuror, nu a simţit niciodată influenţa politicului şi nu a primit semnale de la colegi că ar fi influenţaţi. „Este o percepţie a societăţii precum că există un asemenea fenomen. Dar până la proba contrarie eu înclin să nu-i dau dreptate.”

Menţionăm că potrivit legislaţiei în vigoare Consiliul Superior al Procurorilor din RM este garantul independenţei şi imparţialităţii procurorilor fiind constituit din 12 membri: 4 membri de drept: Procurorul General, procurorul şef al al procuraturii UTA Găgăuzia, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii şi Ministrul Justiţiei; 5 membri - aleşi de AGP din rândul procurorilor în funcţie şi 3 membri - aleşi prin concurs, din rândul societăţii civile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor