PLDM: Dodon merge înainte cu propaganda. Distorsioneaza istoria cu un asa-zis film documentar

De când conduce instituţia prezidenţială, Igor Dodon a reuşit, potrivit PLDM, să repare Preşedinţia, casa de la Condriţa şi să facă un film „documentar” despre istoria Moldovei, care inoculează ideea lipsei de identitate a populaţiei majoritare, finanţate toate din surse obscure.
Membri PLDM (Captură Foto / privesc.eu)
Maria Maevschi
17.11.2017

După un an de la învestirea ca preşedinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, este acuzat de Partidul Liberal Democrat de abuz de putere, delapidare de fonduri, corupere pasivă, după ce acesta a declarat că ar fi reparat Preşedinţia devastată în timpul protestelor din 2009 şi locuinţa de la Condriţa din bani oferiţi de Guvernul turc, fără să prezinte un contract semnat între cele două state privind împrumutul banilor.

„Recent s-a împlinit un an de zile de când în Republica Moldova a fost ales preşedinte Igor Dodon. Se crează impresia că dlui a uitat pentru ce a fost ales şi nu sunt sigur că el cunoaşte atribuţiile sale constituţionale. Ca cetăţean al acestei Republici şi ca preşedinte al fracţiunii parlamentare PLDM, aş avea nişte întrebări către preşedinte. De unde provin banii atât pentru reparaţia Preşedinţiei, a casei de la Condriţa, cât şi sursele fundaţiei de binefacere patronată de soţia sa?”, s-a întrebat vicepreşedintele PLDM şi preşedinte al fracţiunii PLDM în Parlament, Tudor Deliu.

Totodată, politicianul i-a sugerat şefului statului să facă publică informaţia privind sursele financiare investite, dacă are verticalitate, este corect şi transparent, întrucât este vizată reconstrucţia unor obiecte de stat, motiv pentru care trebuie să fie respectată cu stricteţe legislaţia privind achiziţiile publice, chiar dacă sunt bani împrumutaţi sau donaţi.

Mai mult decât atât, Deliu a ţinut să precizeze că atâta timp cât sursa banilor pe care preşedintele Dodon susţine că i-ar fi primit de la Guvernul turc este incertă, „aceasta se numeşte abuz de putere, delapidare de fonduri, corupere pasivă”. Deputatul PLDM a fost surprins că chiar preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat presei că nu cunoaşte nici provenienţa şi nici modalitate de administrare a acestor bani.

„Rămânând în acelaşi context, am să-l rog pe dl preşedinte să ne spună şi sursa de finanţare a aşa-numitei opere cinematografice „Istoria Moldovei”, dacă tot este atât de mândru, atât de conţinut cât şi de faptul că acest film a fost făcut sub patronajul său. Poporul vrea să cunoască sursa documentarului ce distorsionează istoria acestui neam. Se simte de departe izul de propagandă. Vă sugerez să vă abţineţi şi să nu ne mai intoxicaţi că deja o faceţi prea evident”, i s-a adresat deputatul liberal-democrat lui Igor Dodon.

Îngrijorat de noul atac mediatic asupra Republicii Moldova în contextul unui război informaţional de tip hibrid, purtat de către Federaţia Rusă şi „ghidat de către preşedintele Igor Dodon” care şi-ar fi consacrat aproape în totalitate primul său an unui proiect cinematografic foarte suspect şi dubios, s-a arătat şi preşedintele PLDM, Viorel Cibotaru. În opinia acestuia, şeful statului ar fi transformat instituţia pe care o conduce într-o anexă a Kremlinului, într-o instituţie care reflectă mai degrabă interesele statului rus decât ale cetăţenilor Republicii Moldova.

În context, membrul Biroului Politic şi purtătorul de cuvânt al PLDM, Ion Terguţă a ţinut să explice că este vorba despre „un pretins film documentar despre istoria Moldovei care are ca autor un fost consilier de imagine a liderului separatist Evgheni Şevciuc, iar drept regizor aceeaşi persoană care a semnat filmul propagandistic „Atac asupra Moldovei”. Finanţat din surse obscure, filmul încearcă să inoculeze ideea unei lipse de identităţi a populaţiei majoritare şi a oricărui drept de continuitate istorică pe acest teritoriu. Filmul este promovat de Igor Dodon şi a cuprins ca perioadă de producţie întregul său an de preşedinţie”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor