Procurorii italieni confiscă o navă umanitară. Migranţii de la bord debarcaţi în Lampedusa
alte articole
Ministrul italian de Interne a ordonat confiscarea unei nave umanitare, afirmând că migranţii de la bord nu ar fi trebuit să păşească pe teritoriul Italiei. Totuşi, starea refugiaţilor a schimbat opoziţia autorităţilor.
Procurorii italieni au confiscat duminică nava umanitară Sea Watch 3 pentru încălcarea regulilor privind imigraţia, în ciuda încercărilor guvernului de a bloca nava să ajungă într-un port italian, potrivit Deutsche Welle.
Nava a salvat 65 de migranţi în largul coastei libiene în urmă cu câteva zile şi, iniţial, şi-a semnalat intenţia de a-i debarca într-un port italian, deşi a fost blocată de ministrul italian de Interne, Matteo Salvini.
Salvini, care conduce partidul de extremă dreapta Liga, a închis porturile italiene pentru Sea Watch 3 şi a interzis navei să pătrundă în apele teritoriale italiene. Însă după câteva zile, paza de coastă italiană a fost de acord să preia în custodie familiile cu copii şi i-a transferat pe insula Lampedusa.
Ceilalţi 47 de migranţi au fost debarcaţi pe insula Lampedusa duminică seara ca parte a ordinului de confiscare a navei.
“Autorităţile italiene au permis, în cele din urmă, debarcarea restului invitaţilor noştri”, a declarat Sea Watch într-un mesaj postat pe Twitter. “Constituţia are putere mai mare decât un ministru, care nu respectă legea, conform ONU”.
În ultimul an, grupurile pentru drepturile omului l-au criticat pe Salvini pentru încercările de a bloca navele umanitare cu migranţi la bord să andocheze în porturile Italiei.
Anul trecut, Amnesty Internaţional a acuzat guvernul italian de “administrare represivă a fenomenului imigraţiei”.
Începând cu 2015, aproximativ o jumătate de migranţi ilegali au traversat Mediterana şi au ajuns în Italia, potrivit Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (IOM).
În încercarea de a-i împiedica pe migranţi să ajungă pe ţărmurile europene, Italia a pregătit paza de coastă libiană să intercepteze ambarcaţiunile care transportă migranţi. Pregătirea a fost susţinută de UE.
Publicaţia The Guardian a raportat recent că guvernul Italiei plănuieşte să emită un decret care prevede că ambarcaţiunile de salvare ale ONG-urilor vor fi amendate cu până la 5.500 de euro pentru fiecare migrant pe care îl debarcă pe teritoriul italian, potrivit site-ului Zero Hedge.