Facebook pune căluşul populiştilor din Italia cu două săptămâni înaintea alegerilor europene
alte articole
Facebook a blocat 23 de pagini majore pro-populiste în Italia, care împreună au 2,5 milioane de followeri, cu doar două săptămâni înaintea alegerilor pentru Parlamentul European, a declarat publicaţia italiană La Stampa.
Majoritatea interdicţiilor au fost aplicate împotriva unor susţinători ai actualei coaliţii de guvernare: partidul Liga, condus de ministrul de Interne, Matteo Salvini, şi Mişcarea Cinci Stele (M5S), condusă de vicepremierul Luigi Di Maio. De exemplu, cea mai populară pagină de Facebook a formaţiunii Liga a fost blocată chiar în momentul în care sondajele de opinie au dezvăluit un sprijin masiv pentru acest partid, potrivit site-ului Zero Hedge.
Facebook susţine că paginile blocate au răspândit ştiri false, “discursuri care incită la ură” şi “conţinut dezbinător” privind migranţi, vaccinuri şi evrei. Compania americană a luat măsurile după ce organizaţia neguvernamentală de mediu şi de stânga Avaaz a publicat un raport privind “comportamentul necorespunzător” pe platforma italiană a Facebook.
“Îi mulţumim lui Avaaz pentru că a transmis cercetarea ca să putem investiga”, a declarat un purtător de cuvânt al Facebook. “Suntem dedicaţi protejării integrităţii alegerilor UE şi în lume. Am înlăturat o serie de conturi false şi duplicate care au încălcat politicile noastre privind autenticitatea, precum şi câteva pagini pentru încălcarea politicii privind schimbarea numelui”.
“De asemenea, am luat măsuri împotriva unor pagini care au răspândit în repetate rânduri informaţii înşelătoare. Vom lua măsuri suplimentare în cazul în care găsim alte încălcări” ale politicilor companiei, a adăugat Facebook.
Ca exemplu, unele dintre paginile de Facebook blocate au distribuit un material video care surprindea migranţi distrugând un automobil, de fapt fiind vorba de o înregistrare amatoare a unei scene filmate pentru o dramă italiană, Mediterranea.
În raportul său, care a fost prezentat companiei Facebook în 3 mai, Avaaz a declarat că a identificat 14 reţele italiene pe Facebook, care includ 104 pagini şi 6 grupuri, acestea având un total de 18,2 milioane de followeri.
Motivaţia tehnică pentru închiderea paginilor aparent are legătură cu schimbarea numelui: iniţial, paginile au sugerat teme care nu păreau să facă aluzie la partide sau mişcări politice, dar ulterior au schimbat temele.
Publicaţia italiană La Repubblica a raportat că în 2 mai Facebook a deschis o “cameră de război” în Dublin, pentru a putea monitoriza alegerile europene în totalitate – având 40 de echipe de ingineri, cercetători, oameni de ştiinţă, specialişti în ameninţări şi experţi pentru fiecare ţară. În total, 500 de persoane lucrează pentru alegeri, fiind asistaţi de 21 de “verificatori de fapte” în 14 limbi diferite.