Procurorii braşoveni au emis ordonanţe de reţinere pentru 18 angajaţi CFR, audierile continuă
alte articole
Procurorii de pe lângă Parchetul Tribunalului Braşov au emis, joi, 18 ordonanţe de reţinere pentru angajaţi ai CFR din regionalele Braşov, Bucureşti, Constanţa, Iaşi şi Craiova, iar audierile continuă.
În dosarul angajaţilor Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Călători CFR Călători SA vor fi audiate la Parchetul Tribunalului Braşov 81 de persoane.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Parchetului Tribunalului Braşov, procuror Alina Popescu, cercetările în acest dosar complex au început în urmă cu un an şi jumătate, în urma unei sesizări din oficiu întocmită de către lucrătorii Secţiei Regionale - Poliţia Transporturi Braşov.
În acest dosar sunt cercetate 200 de persoane, dar deocamdată procurorii audiază doar 81 de persoane.
Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov, procurorul Alina Popescu, a declarat că în dosar se fac cercetări pentru luare de mită, dare de mită, asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, divulgarea de informaţii nedestinate publicităţii în vederea obţinerii unui folos material.
Procurorul a mai spus că în acest dosar au fost folosite tehnici speciale de investigare, pentru documentarea unei activităţi infracţionale desfăşurată într-o scară ierarhică începând de la nivelul conductorului de tren, apoi şefi de tren, inspectori, revizori de specialitate.
"În esenţă este vorba despre săvârşirea de către cei de la nivelul conductorului de tren a infracţiunii de luare de mită de la călătorii frauduloşi: Pretindeau sau primeau bani pentru a nu-i trata pe aceştia corespunzător potrivit legii, adică pentru a nu le întocmi acte de constatare a contravenţiilor la regimul circulaţiei pe căile ferate. Utlterior, pentru a-şi putea desfăşura pe mai departe acelaşi tip de activitate, conductorii de tren dădeau o parte din bani primiţi către superiorii lor, iar aceştia mai departe, mai sus, şi acelaşi model se respecta până la nivelul revizorilor", a mai spus purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe langă Tribunalul Braşov.
Alina Popescu a mai spus că destinatarii finali ai banilor urmează să fie foarte clar stabiliţi în cadrul investigaţiilor şi că prejudiciul este estimat la circa 200 de milioane de lei.
"Prejudiciul aproximativ în acest moment se ridică la 200 milioane de lei, dar va fi clar stabilit în timpul anchetei şi poate să exprime contravaloarea tuturor tichetelor de transport care ar fi trebuit să fie încasate de conductorii de tren", a precizat purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov.