Necolaiciuc, fost director la CFR: Controlorul păstrează doar 30% din şpagă

Mihai Necolaiciuc, fost director general al CFR în perioada iulie 2000-octombrie 2003, a precizat joi că "naşii" de tren păstrau doar 30% din şpaga luată de la călătorii prinşi fără bilet, restul mergând la şefii ierarhici ai controlorilor de tren.
(BOGDAN FLORESCU / The Epoch Times)
Liviu Şerbănescu
25.10.2012

Mihai Necolaiciuc, fost director general al CFR în perioada iulie 2000-octombrie 2003, a precizat joi că "naşii" de tren păstrau doar 30% din şpaga luată de la călătorii prinşi fără bilet, restul mergând la şefii ierarhici ai controlorilor de tren.

"Controlorul păstrează cam 30%, toată lumea ştie. Sistemul este bine pus la punct", a declarat Mihai Necolaiciuc la România TV.

Totodată, Necolaiciuc a explicat că problema şpăgii la CFR este una foarte veche, încă de pe vremea sistemului comunist.

De atunci datează introducerea unui sistem de prevenţie prin care controlorii declarau banii pe care îi aveau la ei la urcarea în tren şi apoi trebuiau să prezinte banii la coborâre, care nu a dat rezultate.

"Trebuie eliminat contactul direct dintre controlori şi cel care urcă în tren. Să fie controlat la coborâre nu a funcţionat nici pe vremea sistemului comunist", a spus Necolaiciuc.

Necolaiciuc a povestit că, încă de pe vremea când era şef la regionala CFR Iaşi, ştia că unii revizori de secţie aşteptau controlorii la terminarea cursei pentru a încasa şpaga colectată de aceştia în tren.

Aceştia îşi păstrau o cotă, iar alta o dădeau mai departe inspectorilor.

Totodată, Necolaiciuc a mai declarat că mita ajunge cel mult la nivelul directorilor adjuncţi din CFR, deoarece directorii plini sunt schimbaţi prea des, din considerente politice.

"Directorii se schimbă foarte des. Este imposibil să intre în sistem foarte repede", mai consideră Necolaiciuc. "Sunt şi oameni cinstiţi printre controlori", a mai afirmat Necolaiciuc.

Zeci de percheziţii au avut loc joi dimineaţă la Ministerul Transporturilor şi în mai multe regionale CFR din ţară, iar mai mulţi angajaţi de la Transporturi şi ai CFR Călători, bănuiţi de luare şi dare de mită, sunt cercetaţi pentru că făceau parte dintr-o reţea care aduna şpaga primită în trenuri de către controlori.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor