Ponta, despre percheziţiile de la CFR: Dacă s-au luat măsuri, nu pot să spun decât că e foarte bine

Epoch Times România
25.10.2012

Premierul Victor Ponta a declarat joi, la Carei, că a aflat din presă despre percheziţiile la CFR şi că tot ce poate să spună despre ce se întâmplă acolo este că “e foarte bine” că se iau măsuri, adăugând că “din păcate,reţele de corupţie au existat şi există în foarte multe instituţii publice".

“Dacă s-au luat astăzi măsuri, aşa cum am văzut şi eu pe relatările de presă, împoriva unor scheme de corupţie care înţeleg că există de foarte mult timp, nu pot decât spun că e foarte bine. Din păcate, aceste reţele de corupţie au existat şi există în foarte multe instituţii publice”, a spus premierul Ponta, întrebat despre percheziţiile de la CFR. În opinia primului ministru, „e foarte bine, măcar şi aşa târziu”. Ponta a comparat corupţia cu „o boală, care cu cât se trata mai repede cu atât era mai uşor”.

Procurorii Parchetului Tribunalului Braşov au emis, joi, nouă ordonanţe de reţinere pentru 24 de ore pe numele unor angajaţi ai Regionalei CFR Braşov cercetaţi în ancheta privind fapte de corupţie comise de mai mulţi angjaţi ai CFR Călători.

Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov, procurorul Alina Popescu, a declarat că în dosar se fac cercetări pentru luare de mită, dare de mită, asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, divulgarea de informaţii nedestinate publicităţii în vederea obţinerii unui folos material. "Toate aceste infracţiuni sunt investigate într-un dosar de anvergură instrumentat de Parchetul Tribunalului Braşov în care investigaţiile durează de aproximativ un an şi jumătate", a precizat Alina Popescu.

Procurorul a mai spus că în acest dosar au fost folosite tehnici speciale de investigare, pentru documentarea unei activităţi infracţionale desfăşurată într-o scară ierarhică începând de la nivelul conductorului de tren, apoi şefi de tren, inspectori, revizori de specialitate.

"În esenţă este vorba despre săvârşirea de către cei de la nivelul conductorului de tren a infracţiunii de luare de mită de la călătorii frauduloşi: Pretindeau sau primeau bani pentru a nu-i trata pe aceştia corespunzător potrivit legii, adică pentru a nu le întocmi acte de constatare a contravenţiilor la regimul circulaţiei pe căile ferate. Utlterior, pentru a-şi putea desfăşura pe mai departe acelaşi tip de activitate, conductorii de tren dădeau o parte din bani primiţi către superiorii lor, iar aceştia mai departe, mai sus, şi acelaşi model se respecta până la nivelul revizorilor", a mai spus purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe langă Tribunalul Braşov.

Alina Popescu a mai spus că destinatarii finali ai banilor urmează să fie foarte clar stabiliţi în cadrul investigaţiilor şi că prejudiciul este estimat la circa 200 de milioane de lei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor