Procurorii bosniaci acuză un alt preşedinte sârb de crime de război
alte articole
Borislav Paravac, în vârstă de 72 de ani, este acuzat de organizarea de „atacuri sistematice” împotriva bosniacilor musulmani şi a croaţilor, crime, torturi şi expulzări în timpul Războaielor Balcanice care au avut loc între 1992 şi 1995.
Membru al preşedinţiei tripartite între 2003 şi 2006, Paravac a fost primar al oraşului Doboj în timpul războiului, conducând un „comitet de criză” care a comis infamele "masacre de la Doboj" - crime de război împotriva populaţiei civile din nordul regiunilor Doboj şi Teslic, între mai 1992 şi sfârşitul anului 1993, conform procurorilor.
Paravac, împreună cu alţi trei oficiali locali, au organizat şi comis „atacuri sistematice asupra satelor şi oraşelor populate de musulmani şi croaţi, în timpul cărora civilii au fost omorâţi sau răpiţi şi trimişi în lagăre" arată procurorii.
Sute de civili au fost ucişi şi îngropaţi în gropi comune conform declaraţiei procurorilor.
Expulzările, crimele, devastarea şi distrugerea proprietăţilor au făcut parte din genocidul şi curăţarea etnică comise împotriva croaţilor şi musulmanilor, în scopul obţinerii unui teritoriu sârb omogen în timpul celui mai sângeros conflict care a avut loc în Europa după cel de-al doilea Război Mondial.
Paravac este cel de-al doilea preşedinte sârb membru al preşedinţiei tripartite care a fost acuzat de crime de război. Un tribunal internaţional l-a condamnat pe fostul preşedinte sârb Momcilo Krajisnik pentru crime de război la 20 de ani de puşcărie.
Conflictul anilor 1990 a făcut aproximativ 100.000 de victime, producând 4 milioane de refugiaţi. Războiul s-a terminat după un armistiţiu negociat de SUA, rezultând în divizarea teritoriului în trei cantoane şi iniţierea unui sistem prezidenţial tripartit - care s-a dovedit ineficient.