Rusia se opune Rezoluţiei ONU privind condamnarea crimelor din Srebrenica drept genocid

O supravieţuitoare musulmană a masacrului din Srebrenica din 1995 stă într-un cimitir memorial din satul Potocarion, lângă Srebrenica, 10 iulie 2014.
O supravieţuitoare musulmană a masacrului din Srebrenica din 1995 stă într-un cimitir memorial din satul Potocarion, lângă Srebrenica, 10 iulie 2014. (Captură Foto)

Rusia s-a opus prin veto miercuri unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU care ar fi condamnat masacrul de la Srebrenica din 1995 drept genocid. Rezoluţia, prezentată cu ocazia marcării a 20 de ani de la unul dintre cele mai grave masacre din Europa după cel de-al Doilea Război Mondial, a înfuriat aparent Serbia şi sârbii bosniaci, care au denunţat-o ca fiind “învrăjbitoare”, arată International Business Times.

“Proiectul de rezoluţie pe care îl avem în faţa nu va ajuta la pacea din Balcani ci mai degrabă ar condamna această regiune la tensiune”, a declarat Vitali Ciurkin, ambasadorul rus la ONU, susţinând că rezoluţia “nu este constructivă, ci conflictuală şi motivată politic”.

Serbia, care nu este membră a Consiliului de Securitate al ONU, aparent a cerut “prietenului său adevărat şi cinstit” Rusia să blocheze rezoluţia elaborată de Marea Britanie.

Decizia ruşilor de a se opune rezoluţiei a fost criticată de SUA şi Marea Britanie, care au declarat că această opoziţie reprezintă un afront “pentru familiile victimelor şi supravieţuitorilor”.

“Adevărata reconciliere necesită înfruntarea realităţilor trecutului de către toate taberele şi necesită o determinare în privinţa învăţării lecţiilor pentru viitor”, a declarat secretarul britanic de externe Philip Hammond. “Le datorăm tuturor celor care şi-au pierdut vieţile în război să colaborăm pentru ca Bosnia şi Herţegovina” să devină un stat sigur şi prosper.

În cadrul unuia dintre cele mai întunecate capitole ale Războiului Bosniac de 3 ani, aproape 8.400 de musulmani bosniaci au fost ucişi când forţele sârbilor bosniaci, comandate de generalul Ratko Mladic, au efectuat un raid asupra unei “zone sigure” a ONU în oraşul Srebrenica, în nord-estul Bosniei.

Două tribunale internaţionale, incluzând Tribunalul Internaţional pentru Justiţie, au etichetat deja acel masacru drept un genocid. În plus, un tribunal ONU din Haga a condamnat mai multe persoane pentru implicarea lor în masacrul din Srebrenica, conform International Business Times.

În plus, guvernul SUA a anunţat că fostul preşedinte Bill Clinton va conduce delegaţia americană ce va participa în Srebrenica în 11 iulie la activităţile de comemorare a 20 de ani de la acest masacru.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe