Tribunal ONU decide rejudecarea a doi şefi ai poliţiei secrete sârbe

Tribunalul ONU pentru crime de război pentru fosta Iugoslavie a dispus rejudecarea a doi oficiali ai securităţii sârbe. Bărbaţii au fost achitaţi pentru crime de război şi crime împotriva umanităţii de către acest tribunal în 2013.
Jovica Stanisic, fostul şef al serviciului de securitate sârb.
Jovica Stanisic, fostul şef al serviciului de securitate sârb. (Captură Foto)
Andrei Popescu
16.12.2015

Judecătorii camerei de apel a Tribunalului Penal Internaţional ONU pentru fosta Iugoslavie (ICTY) au ordonat marţi rejudecarea a doi oficiali ai poliţiei secrete sârbe după ce aceştia au fost achitaţi, în 2013, de crime de război şi crime împotriva umanităţii.

Conform deciziei, judecătorii de apel au declarat că Jovica Stanisic, fostul şef al serviciului securităţii de stat din Serbia (DB) şi adjunctul său Franko Simatovic au fost achitaţi din greşeală în cinci capete de acuzare privind crime de război şi crime împotriva umanităţii comise la începutul anilor 1990 în timpul destrămării fostei Iugoslavii, conform Deutsche Welle.

“Camera de apel cere ca Stanisic şi Simatovic să fie rejudecaţi pentru toate capetele de acuzare”, a declarat judecătorul Fausto Pocar în hotărârea anunţată marţi.

Procurorii i-au acuzat pe cei doi bărbat de organizarea, finanţarea şi aprovizionarea trupelor paramilitare sârbe, inclusiv trupele Scorpionii şi Tigrii, cunoscute pentru comiterea unora dintre cele mai oribile atrocităţi în timpul războaielor iugoslave.

Deşi Stanisic şi Simatovic au ordonat unităţilor să pătrundă în Croaţia şi Bosnia, judecătorii ICTY au declarat în 2013 că ei nu pot fi traşi la răspundere penal pentru crimele comise de aceste grupuri – din moment ce nu existau suficiente dovezi care să indice că cei doi foşti oficiali ai securităţii au “direcţionat în mod specific” crimele.

Curtea de Apel nu a specificat când va începe rejudecare procesului.

ICTY a fost înfiinţat iniţial în 1993 pentru a judeca persoane suspectate de comiterea de crime de război în timpul conflictelor declanşate de dezmembrarea Iugoslaviei. Fostul preşedinte sârb Slobodan Milosevic a fost judecat de tribunalul ONU pentru crime de război, deşi a murit în detenţie în 2006 înainte de anunţarea unui verdict.

Peste 100.000 de persoane au fost ucise în războaiele iugoslave, care au dus la formarea a şase state succesoare, plus Kosovo.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor