Procuratura TPI cere o sentinţă de 30 de ani pentru dictatorul militar congolez

Procurorii din cazul dictatorului congolez condamnat pentru folosirea de copii-soldaţi în armata sa rebelă, la sfârşitul celui de al doilea război congolez, au cerut miercuri o sentinţă de 30 de ani de închisoare la Tribunalul Penal Internaţional.
Thomas Lubanga în sala de judecată a Tribunalului Penal Internaţional de la Haga, pe 25 august, 2011. (MICHAEL KOOREN / AFP / Getty Images)
Alex Johnston
15.06.2012

Procurorii din cazul dictatorului congolez condamnat pentru folosirea de copii-soldaţi în armata sa rebelă, la sfârşitul celui de al doilea război congolez, au cerut miercuri o sentinţă de 30 de ani de închisoare la Tribunalul Penal Internaţional.

"Gravitatea infracţiunii defineşte gravitatea pedepsei. În cadrul unei urmăriri penale interne, fiecare act separat comis împotriva unui copil ar putea primi o pedeapsă serioasă", a afirmat procurorul TPI, Luis Moreno-Ocampo, într-o declaraţie.

Thomas Lubanga, în vârstă de 51 de ani, a fost condamnat în luna martie pentru crime de război, în primul verdict al TPI.

Procurorii TPI au în vedere şi alte acţiuni legale împotriva lui Lubanga, pentru a-i fi atrasă răspunderea pentru faptele săvârşite calitate de şef al miliţiei care a supravegheat personal recrutarea de copii-soldaţi.

"Au fost instruiţi să ucidă şi să violeze. Copiii au fost trimişi în zone de luptă, unde au fost instruiţi să-i omoare pe toţi, indiferent dacă erau bărbaţi, femei sau copii - toţi erau inamici", a declarat Ocampo.

Unii dintre copiii răpiţi aveau 11 ani, ei luptând şi comiţând abuzuri în regiunea de nord-est a Republicii Democratice Congo, între 2002 şi 2003.

Despre Lubanga s-a spus că s-ar fi aliat cu Bosco Ntaganda, şeful unui alt grup rebel, care este căutat de TPI pentru crime de război. Ntaganda încă este liber şi trăieşte în Republica Democratică Congo.

În timpul procesului său, Lubanga a susţinut că este nevinovat şi că nu a trecut cu vederea sau a ordonat utilizarea de copii-soldaţi.

The Epoch Times publică în 35 de ţări şi în 19 limbi. Abonaţi-vă la newsletter-ul nostru electronic

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor