Şefa diplomaţiei UE: Rusia foloseşte din ce în ce mai mult arme chimice în Ucraina – o situaţie "de nesuportat"

Rusia foloseşte din ce în ce mai mult arme chimice în Ucraina într-un efort de a subjuga ţara prin provocarea a cât mai multă durere şi suferinţă, a declarat marţi şefa diplomaţiei europene, Kaja Kallas, potrivit POLITICO.
Vorbind cu jurnaliştii după o reuniune a miniştrilor de Externe la Bruxelles, Kallas a citat rapoarte ale serviciilor de informaţii din Germania şi Ţările de Jos care arată că Moscova a utilizat arme chimice de cel puţin 9.000 de ori de la începutul invaziei la scară largă împotriva Ucrainei — şi că acum îşi intensifică utilizarea acestora.
„Aşa cum spun serviciile de informaţii, acest lucru se intensifică, aşa că eu cred că [utilizarea armelor chimice de către Rusia] este un motiv de mare, mare îngrijorare. Arată că Rusia vrea să provoace cât mai multă durere şi suferinţă pentru ca Ucraina să capituleze. Şi, ştiţi, este cu adevărat... de nesuportat”, a spus şefa diplomaţiei europene.
Majoritatea ţărilor din lume, inclusiv Rusia, au semnat o convenţie internaţională din 1993 care interzice utilizarea, producerea, dezvoltarea sau stocarea armelor chimice. Rusia este una dintre cele 65 de ţări care nu doar că au semnat Convenţia privind Armele Chimice, dar au şi ratificat-o.
Comentariile lui Kallas se adaugă sentimentului tot mai accentuat de alarmă în capitalele UE cu privire la faptul că Rusia îşi intensifică această campanie de subjugare a Ucrainei, lansând atacuri nocturne din ce în ce mai mari cu rachete.
Această ofensivă tot mai dură, care coincide cu o ofensivă de vară în desfăşurare a Rusiei, l-a determinat pe preşedintele american Donald Trump să anunţe luni că va sprijini un proiect de lege care penalizează Moscova prin tarife puternice aplicate exporturilor ruseşti.
Totuşi, faptul că Trump a spus că va aproba sancţiunile secundare împotriva Rusiei doar după 50 de zile, dacă preşedintele rus Vladimir Putin nu îşi opreşte ofensiva de bunăvoie, a provocat dezamăgire în Europa şi Ucraina.
Anunţul lui Trump că va permite NATO să cumpere arme americane pentru Ucraina este, de asemenea, primit cu rezerve de oficialii europeni. Întrebată despre această mişcare, Kallas a spus că salută posibilitatea de a livra mai multe arme Ucrainei, dar a adăugat că Europa ar „dori să vadă că SUA împarte povara”.
Trump, însă, a declarat că Statele Unite nu vor continua să finanţeze apărarea Ucrainei.
„Noi nu le cumpărăm, dar le vom fabrica, iar ei vor plăti pentru ele”, a menţionat Trump, referindu-se la aliaţii europeni „foarte bogaţi”.
Kallas a declarat: „Dacă noi plătim pentru aceste arme, este sprijinul nostru, este sprijinul european”.