ProCredit: Creditele agricole au fost cel mai puţin afectate de criză
alte articole
Directorul general al ProCredit Bank, Ilinca Rosetti, a declarat marţi că portofoliul de credite agicole al băncii a fost cel mai puţin afectat de criză, la polul opus aflându-se finanţările din domeniul construcţiilor, serviciilor şi cele pentru un anumit tip de comerţ.
"Portofoliul de credite agricole este cel mai puţin afectat de criză. Nu ne adresăm unui anumit tip de client din mediul rural - unii au animale, alţii culturi. Ne adresăm cu precădere producătorilor. Experienţa ne-a arărat că aceşti clienţi sunt cei mai fideli parteneri. Riscurile acestui tip de activitate există, însă am învăţat să lucrăm cu acest tip de clienţi, să administrăm riscul acestui portofoliu", a menţionat Rosetti.
La polul opus, printre cele mai afectate portofolii de credite sunt cele din domeniul construcţiilor, serviciilor şi finanţările pentru un anumit tip de comerţ.
Aceasta estimează că rata de default înregistrată de bancă în acest an va rămâne relativ constantă, comparativ cu un nivel de 5,5% la finalul lui 2011, care reprezintă întârzieri de plată de peste 30 de zile, conform standardelor de contabilitate internaţionale (IFRS).
Directorul general al ProCredit Bank a menţionat că în 2008 rata de default înregistrată de bancă, reprezentând întârzieri de peste 30 de zile, era sub 1%.
ProCredit Bank este o bancă specializată pe finanţarea agricultorilor şi a întreprinderilor mici şi mijlocii. În România, ProCredit Bank a fost înfiinţată în 2002, în urma unui parteneriat între instituţii financiare internaţionale precum: BERD, IFC (divizia de investiţii a Băncii Mondiale, Commerzbank, KfW, ProCredit Holding (companie germană de investiţii) şi IPC.