Moody's pregăteşte o masivă retrogradare a băncilor din Spania

Agenţia de evaluare financiară Moody's ar putea anunţa marţi o retrogradare masivă a băncilor din Spania, după închiderea închiderea bursei din SUA.
Pagina principală a agenţiei Moody's, 17 ianuarie 2012 în Paris (Joel Saget / AFP / Getty Images)
Liviu Şerbănescu
26.06.2012

Agenţia de evaluare financiară Moody's ar putea anunţa marţi o retrogradare masivă a băncilor din Spania, după închiderea închiderea bursei din SUA, relevă cotidianului iberic “Expansion”, preluat de MarketWatch.

Astfel, majoritatea instituţiilor de credit din Spania vor fi coborâte în categoria de rating “junk”, care este nerecomandată investitorilor. Doar marile bănci, cum ar fi Banco Santander, Banco Bilbao Vizcaya Argentaria şi CaixaBank vor evita retrogradarea, mai precizează publicaţia.

Moody's retrogradase la mijlocul lunii mai 2012 şi ratingul de ţară al Spaniei.
Atunci, agenţia a coborât calificativul suveran al ţării de la "A3" la "Baa3", pe ultima treaptă din categoria recomandată investitorilor, din cauza creşterii poverii îndatorării, a problemelor economice şi a accesului limitat la pieţele de capital.

În acest context, Spania a cerut luni în mod formal statelor din zona euro ajutor financiar pentru recapitalizarea sistemului său bancar.

Valoarea pachetului de sprijin, care ar putea atinge o sumă de până la 100 de miliarde de euro, precum şi condiţiile de acordare, se vor stabili la data 9 iulie, la viitoarea reuniune a miniştrilor de Finanţe din zona euro, a precizat Angelo Cano, şeful băncii BBVA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor