Analiştii financiar-bancari estimează că BNR ar putea menţine dobânda cheie la 5,25%

Epoch Times România
25.06.2012

Membrii Asociaţiei Analiştilor Financiar – Bancari din România (AAFBR) estimează că Banca Naţională a României ar putea menţine dobânda de politică monetară la nivelul de 5,25% la şedinţa Consiliului de Administraţie din 27 iunie.

”Conform opiniilor exprimate de către membrii Asociaţiei Analiştilor Financiar – Bancari din România (AAFBR) în cadrul unui sondaj intern, Banca Naţională a României ar putea menţine dobânda de politică monetară la nivelul de 5,25% la următoarea şedinţă a Consiliului de Administraţie pe probleme de politică monetară din 27 iunie 2012. Această estimare aparţine tuturor participanţilor la sondaj. 92% dintre persoanele care au răspuns la sondaj consideră că rezervele minime obligatorii aferente pasivelor în lei vor fi menţinute la 15%, în timp ce restul estimează o reducere la nivelul de 12%. Conform opiniei tuturor participanţilor la sondaj, rezervele minime obligatorii aferente pasivelor în valută ar putea fi păstrate la 20% la următoarea şedinţă a BNR pe probleme de politică monetară”, se spune în comunicatul aociaţiei.

Pentru luna decembrie 2012, estimarea membrilor AAFBR care au răspuns la sondaj plasează dobânda de politică monetară la 5,25%. Rezervele minime obligatorii pentru lei ar putea fi menţinute în continuare la nivelul de 15%, dar ponderea celor care consideră acest lucru este în scădere faţă de orizontul iunie 2012 la 62%. Restul participanţilor estimează o reducere la 12%. Rezervele minime obligatorii pentru valută ar putea fi nemodificate până la finalul anului 2012.

”Anul 2013 ar putea aduce o relaxare a politicii monetare, atât prin reducerea dobânzii de politică monetară la 5% în luna decembrie 2013 cât şi prin diminuarea rezervelor minime obligatorii pentru lei (la 10%) şi valută (la 15%)”, se mai spune în comunicat.

AAFBR este o asociaţie profesională fără scop lucrativ, înfiinţată în luna ianuarie 2008 şi care reuneşte în rândurile sale peste 80 de analişti din sectorul bancar, fonduri de pensii, societăţi de administrare a investiţiilor, societăţi de asigurări şi din piaţa de capital.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor