Procesul lui Liviu Dragnea, amânat

La o zi după ce şi-a lansat candidatura la cea mai înaltă funcţie în PSD, Liviu Dragnea se prezintă la Înalta Curte, unde începe judecarea apelului în dosarul fraudării referendumului din 2012.
Liviu Dragnea (Eugen Horoiu / Epoch Times România)
Loredana Diacu
28.09.2015

UPDATE: Procesul lui Liviu Dragnea a fost amânat pentru 23 noiembrie. În consecinţă, Dragnea s-ar putea prezenta la următorul termen în calitate de şef al celui mai mare partid din ţară, având în vedere că, pe 18 octombrie, PSD îşi alege conducerea.

La ieşirea de la Curtea Supremă, Dragnea a refuzat să dea declaraţii de presă, afirmând că ce are de spus, va spune în faţa instanţei iar declaraţiile politice le va face în Parlament:

”De doi ani am spus că nu comentez. Ceea ce voi avea de spus, şi eu si avocatul meu, voi spune doar în faţa instanţei. Respectul faţă de justiţie este să vorbeşti în faţa judecătorului. Orice alt fel de declaraţie politică nu voi face în această curte. Este suficient loc la Parlament. Aici nu fac declaraţii politice pentru că nu vreau. Cred că trebuie să fie o distincţie foarte clară între justiţie şi politică. Justiţia să îşi urmeze cursul”, a declarat Liviu Dragnea, citat de B1 TV, la ieşirea de la Înalta Curte.

UPDATE: Liviu Dragnea a ajuns, în jurul orei 08.45, la Înalta Curte, relatează HotNews.

***

Preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, se va prezenta luni la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde, în această dimineaţă va începe judecarea apelului în dosarul fraudării referendumului din 2012 pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu. Reamintim că Dragnea a fost condamnat, pe fond, la un an de închisoare cu suspendare în acest dosar.

Potrivit stiripesurse.ro, Dragnea care, nu mai demult de ieri, şi-a lansat, la Alexandria, candidatura la funcţia supremă în PSD, a declarat că va merge la instanţa supremă şi că are speranţa că, mai devreme sau mai târziu, "adevărul iese la iveală şi dreptatea va triumfa".

Dosarul "Fraudă la Referendum"

Liviu Dragnea a fost pus sub acuzare în acest dosar în septembrie 2012, fiind acuzat că, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, şi-a fi folosit autoritatea şi influenţa în scopul obţinerii unei prezenţe de minimum 60% la votul de la referendumul de demitere a preşedintelui Traian Băsescu, din 29 iulie 2012, care să garanteze validarea acestuia, potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Dragnea ar fi creat şi coordonat un sistem naţional de influenţă prin care ar fi fraudat votul la referendumul, din anchetele procurorilor DNA reieşind că acesta ar fi folosit 10 metode diverse în scopul fraudării votului - precum votul multiplu, turismul electoral, dar şi falsificarea de semnături.

Procurorii susţin că principalul obiectiv al acţiunii de fraudare de care este acuzat Dragnea este sistemul informatic utilizat de liderul PSD. Acest sistem era compus din mai multe servere, un soft şi un call-center, sistemul fiind conceput pe trei nivele, pe o structură piramidală. Primul palier era constituit din aproximativ 14.000 de utilizatori care erau conectaţi la sistem prin intermediul telefoanelor mobile.

Procurorii DNA susţin că dispoziţiile date de Liviu Dragnea erau executate de către primari USL, liderii din teritoriu ai USL sau de către preşedinţii secţiilor de votare. Dragnea ar fi fost susţinut în fraudarea Referendumului de aproape 100 de preşedinţi şi membri ai unor secţii de votare din localităţi din judeţele Teleorman, Vrancea, Gorj şi Olt, judeţele monitorizate de procurori.

Conform rechizitoriului prezentat de DNA, după ce Liviu Dragnea transmitea mesajele către liderii locali sau preşedinţii de secţii de votare, aceştia intrau în acţiune şi duceau alegătorii la vot sau fraudau votul.

Cu ajutorul sistemului informatic, Liviu Dragnea a transmis mesaje preşedinţilor de secţie şi preşedinţilor filialelor PSD. Procurorii arată că fizic mesajele nu erau tastate de Dragnea, dar el elabora mesajele şi aproba trimiterea lor prin sistem. Dragnea a trimis mesaje precum: "Pentru fiecare secţie se va face o listă a cetăţenilor care nu au venit la vot. Daţi-o membrilor PSD şi PNL să meargă la ei acasă şi să-i aducă să voteze".

"Organizaţi-vă să mi-i aduceţi pe toţi la vot, băi! Îi legaţi, îi luaţi în braţe! Aveţi decât 38% prezenţă în Alexandria", le spunea Dragnea subalternilor, potrivit interceptărilor DNA.

Conform rechizitoriului, aceşti utilizatori transmiteau două informaţii către serverele care centralizau datele: prima informaţie este prezentă la urne, iar o a doua informaţie este numărul de voturi DA şi NU exprimate în secţiile de votare. Nu toţi cei 14.000 de utilizatori au trimis date referitoare la numărul de voturi DA şi NU din fiecare secţie de votare. În sistem s-au înregistrat peste 4.000 de mesaje conţinând date privind voturile pentru şi împotriva suspendării, care au venit de la peste 3.000 de utilizatori ai sistemului.

Recomandăm şi: La ordinul lui Liviu Dragnea, şi morţii au votat pentru demiterea lui Băsescu în 2012

Liviu Dragnea a transmis procurorilor un memoriu prin care pretinde că este nevinovat, afirmând că acuzaţiile procurorilor DNA sunt nefondate.

Pe 15 mai, instanţa supremă l-a condamant pe Dragnea la un an de închisoare cu suspendare, în dosarul privind fraude la referendumul din 2012, pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor