Procedura de atribuire a serviciilor juridice în cazul tronsonului Cernavodă-Medgidia, suspendată

Procedura CNADNR de atribuire a serviciilor de asistenţă juridică pentru disputele şi litigiile generate de construcţia tronsonului de autostradă Cernavodă-Medgidia a fost suspendată de Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC)
Epoch Times România
27.09.2012

Procedura CNADNR de atribuire a serviciilor de asistenţă juridică pentru disputele şi litigiile generate de construcţia tronsonului de autostradă Cernavodă-Medgidia a fost suspendată de Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC)

Boştină şi Asociaţii a contestat documentaţia emisă de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale pentru atribuirea contractului de achiziţie publică având ca obiect: „Servicii de asistenţă juridică pentru reprezentarea CNADNR S.A în instanţele arbitrale şi de judecată în vederea soluţionării disputelor şi litigiilor din cadrul Contractului de Proiectare şi Execuţie a tronsonului de autostradă Cernavodă-Medgidia, Proiect POST(2009/1)1/001”

„Am depus contestaţia pentru că, pe de o parte, caietul de sarcini conţine prevederi nelegale şi discriminatorii, de natură a restricţiona accesul operatorilor economici interesaţi la procedura de achiziţie publică ceea ce, pe de altă parte, aduce atingeri grave principiilor care guvernează modalitatea de atribuire a contractelor de achiziţie publică” spune Avocatul Coordonator Doru Cătălin Boştină.

Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a admis cererea casei de avocatură de a „suspenda procedura de atribuire, în stadiul în care se află, până la soluţionarea cauzei”.

CNADNR alocă 999.750 euro, fără TVA, pentru servicii de reprezentare juridică a instituţiei în instanţele arbitrale şi de judecată în vederea soluţionării litigiilor în legatură cu contractul de proiectare şi execuţie a tronsonului de autostradă Cernavodă-Medgidia, incheiat cu firma Colas.

CNADNR a reziliat în 2011 contractul cu firma franceză Colas pentru proiectarea şi execuţia tronsonului de autostradă Cernavodă-Medgidia, ca urmare a refuzurilor repetate ale companiei de a continua execuţia lucrărilor. Contractul fusese atribuit în 2009.

Firma franceză Colas a susţinut că nu a putut lucra din cauză că nu i-au fost încredinţate terenurile şi autorizaţiile necesare şi că va solicita Comisiei Internaţionale de Arbitraj recuperarea cheltuielilor.

În urma unei noi licitaţii, contractul a fost câştigat de consorţiul Astaldi - Max Boegl. Tronsonnul de autostradă Cernavodă-Medgidia a fost deschis în luna iulie a acestui an.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor