Şevciuk promite că datoria Tiraspolului pentru gazul rusesc va fi rezolvată

Epoch Times România
27.09.2012

Liderul regimului separatist de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, a dat asigurat, miercuri, la Chişinău, că problema datoriei regiunii transnistrene pentru gazul rusesc se examinează şi va fi rezolvată.

”Într-adevăr, cei care utilizează, trebuie să plătească. Este şi o glumă bună la subiect: Plătesc datoriile numai fricoşii! Dacă e să vorbim serios, într-adevăr, această problemă există, este una grea pentru regiunea tranistreană şi se analizează”, a declarat liderul regimului Tiraspol, care a avut miercuri, la Chişinău, discuţii cu premierul Vlad Filat, relatează UNIMEDIA.

La rândul său, şeful Guvernului de la Chişinău a afirmat că trebuie să achite cei care sunt datori - consumatorii. “Consumatorii sunt agenţii economici”, a menţionat Filat.

În prezent, datoria regiunii transnistrene pentru gazele naturale ruseşti se ridică la 3,5 miliarde de dolari. În acest context, autorităţile de la Chişinău insistă pe semnarea de către Tiraspol a unui contract separat cu furnizorul rus de gaze.

Pe de altă parte, premierul Vlad Filat şi Evgheni Şevciuk au semnat un document prin care Chişinăul şi Tiraspolul au decis să prelungească acordul care prevede circulaţia feroviară pe segmentul transnistrean.

Cei doi au declarat că agenţii economici de pe ambele maluri ale Nistrului trebuie să profite de posibilitatea de a transporta mărfuri pe acest segment. ”Am convenit şi am semnat prelungirea cu un an de zile a înţelegerii care vizează transportul de mărfuri pe cale ferată. Ne vom concentra pe viitor în rezolvarea problemelor care vizează transportul auto”, a declarat premierul Vlad Filat. ”În condiţiile unei crize economice mondiale, este necesar să eliminăm în regim de urgenţă barierele existente în dezvoltarea economiei, dar şi în procesul de liberă circulaţie. Documentul semnat astăzi (n.r. - miercuri) serveşte drept garant pentru agenţii economici care vor transporta mărfuri pe cale ferată”, a declarat şeful administraţiei de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk.

Cei doi intelocutori au precizat că următoarele discuţii se vor axa şi pe problemele ce ţin de transportul auto între cele două maluri. Totodată, cei doi au menţionat că nu au avut pe agendă subiectul deschiderii consulatului Rusiei la Tiraspol.

Presa de la Chişinău a semnalat, totodată, o gafă a premierului Vlad Filat în declaraţiile făcute după întâlnirea cu liderul regimului separatist de la Tiraspol. ”În soluţionarea oricărei probleme, mari sau mici, care are tangenţe cu relaţiile dintre doi oameni sau două state, în primul rând este nevoie de încredere”, a declarat Vlad Filat, sugerând că discuţiile cu Tiraspolul ar fi negocieri purtate între două state, relatează Publika.md.

Liderul regimului de la Tiraspol se află pentru a treia oară în vizită la Chişinău.

În vară, Filat şi Şevciuk s-au întâlnit într-o vizită privată în Grecia, pe Muntele Athos, organizată de Mitropolitul Moldovei, Vladimir. Secretarul de presă al Mitropoliei Moldovei, Vadim Cheibaş, a declarat atunci că oficialii au mers la Muntele Sfânt ca să se roage pentru “pace pe cele două maluri ale Nistrului”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor