Problemele Italiei continuă: necesarul de capital al Monte dei Paschi di Siena sare la 8,8 miliarde
alte articole
În ciuda calmării temporare a îngrijorărilor după anunţul guvernului italian privind naţionalizarea celei de-a treia bănci a Italiei, Monte dei Paschi di Siena, precum şi a lansării programului de bailout în valoare de 20 de miliarde de euro, pentru a salva cu fonduri publice unele dintre băncile private ale Italiei, problemele creditorilor italieni nu au dispărut.
Cea mai mare primejdie pentru Monte dei Paschi di Siena, ca de altfel pentru sistemul bancar italian în general, este o scădere a încrederii deponenţilor, care să înceapă să îşi retragă depozitele.
Acest lucru se pare că tocmai s-a întâmplat, oficiali ai băncii admiţând săptămâna trecută că cea mai veche instituţie financiară a Italiei a suferit retrageri de depozite în valoare de 14 miliarde de euro.
Conform unui raport Reuters, Banca Centrală Europeană a comunicat băncii Monte dei Paschi că are o lipsă de capital de 8,8 miliarde de euro, considerabil mai mare faţă de cel estimat de bancă - de 5 miliarde.
Context
Vinerea trecută, guvernul italian a aprobat un decret pentru a salva prin bailout banca Monte dei Paschi di Siena. Măsura survenea după luni de negocieri în care cel de-al treilea creditor ca mărime al Italiei a încercat să găsească finanţare pentru un necesar de capital auto-estimat iniţial la 5 miliarde de euro.
Dar BCE a declarat că a calculat necesarul de capital estimat de pe urma testului de stres aplicat creditorilor europeni majori - test în care singura organizaţie care a picat este Monte dei Paschi.
Conform BCE, Monte dei Paschi este solvent, însă a semnalat că poziţia lichidităţii băncii s-a deteriorat rapid din noiembrie şi până în 21 decembrie.
Monte Paschi a declarat că "a iniţiat urgent convorbiri cu autorităţile de resort pentru a înţelege metodele calculului BCE şi a introduce măsuri de recapitalizare preventivă".
Problemele băncii, conform Zerohedge, nu sunt noi, dar au fost muşamalizate de clasa politică italiană, iar în perioada post Lehman Brothers au devenit tabu, după ce UE a impus reguli care interzic bailoutul de către guvern în afara cazului în care investitorilor privaţi li se acordă întâietate la asumarea pierderilor.
Comisia Europeană a promis vineri că va contacta partea italiană pentru a examina dacă au fost îndeplinite condiţiile pentru bailoutul băncii Monte dei Paschi.
Dar luni, Jens Weidmann de la BCE a declarat că planurile de bail-out pentru Monte dei Paschi ar trebui examinate foarte atent deoarece există multe neclarităţi.
Într-un interviu cu Bild, şeful Bundesbank a declarat că fondurile guvernamentale ar trebui folosite cu mare grijă pentru asemenea cazuri. El a adăugat că măsuri de genul celor plănuite de guvernul italian ar trebui aplicate numai unor bănci cu "fundament stabil". El s-a alăturat unui avertisment al S&P care atrăgea atenţia că fondurile de salvare nu ar trebui folosite pentru a acoperi pierderi prognozabile şi că dacă sunt folosite fonduri guvernamentale, ar trebui folosite şi fonduri publice în egală măsură, din cauza nivelului mare al datoriei naţionale italiene.