Marea Britanie, îngrijorată de bailoutul italian
alte articole
Pe fondul creşterii îngrijorărilor iscate de instabilitatea financiară în zona euro, think tank-ul Global Britain a publicat un raport în care dezvăluie un motiv pentru care guvernul britanic ar trebui să grăbească procesul de ieşire din UE.
Conform raportului, dacă va avea loc o prăbuşire a eurozonei, Marea Britanie va trebui să-şi asume o parte imensă a notei de plată care ar rezulta.
Concluziile publicate de Global Britain, un think tank respectabil, ajung în presă la câteva zile după ce Italia a autorizat un bailout de 17 miliarde de lire pentru cea de-a treia bancă a Italiei, Monte dei Paschi di Siena.
Planul guvernului italian survine după ce Monte dei Paschi, cea mai veche bancă din lume, a picat testul de stress, declanşând luni de negocieri cu diverşi finanţatori pentru a susţine nevoile de capital ale băncii, estimate iniţial la aproximativ 5 miliarde de euro.
Cum toate planurile de a găsi organizaţii financiare care să susţină gaura produsă de creditele neperformante ale Monte dei Paschi au eşuat, recent, guvernul italian a anunţat un plan de bailout al băncii Monte dei Paschi, dar şi al altor organizaţii financiare italiene cu nevoi de capitalizare.
Planul guvernului italian, care de altfel încalcă politicile de bail-out ale zonei euro, a stârnit îngrijorări privind eventualitatea unui colaps major al pieţei bancare italiene, care are un total de 256 de miliarde de euro în împrumuturi nesecurizate. Un asemenea crah s-ar putea dovedi fatal pentru zona euro, având o magnitudine mult mai mare decât cea a crizei declanşate de căderea gigantului Lehman Brothers în 2008.
Concluziile raportului publicat în Marea Britanie au fost sprijinite de cel mai mare investitor britanic, Jim Mellon, care a avertizat asupra unor posibile crize în timpul referendumului. Conform Express, acesta ar fi avertizat: "este absolut adevărat că rămânerea în UE ne-ar putea expune la datorii de cel puţin 1 trilion de lire (...). Ei [UE, n.r] stiu asta, şi acesta este şi motivul pentru care avem atâtea probleme să părăsim [zona euro, n.r] pentru că suntem cel de-al doilea mare finanţator".
"Ultimul bailout italian dezvăluie faptul că o criză în zona euro este o reală posibilitate".
Dacă Italia şi zona euro cad, Marea Britanie, ca cel de-a doilea contributor, va fi forţată să îşi asume o parte din datorie, conform Tratatului de la Lisabona, cu toate că nu este membru al zonei euro.
Conform Express, pentru Marea Britanie, partea care va reveni ar fi 636 miliarde de de lire pentru finanţarea fondului de numerar de buget, 376 miliarde de lire pentru datoria UE, 33.4 miliarde de lire pentru Banca Europeană de Investiţii şi 1,3 miliarde de lire pentru Banca Centrală Europeană, însumând un total de aproximativ 1 trilion de lire sterline, care ar dubla datoria actuală a Marii Britanii.