Iohannis, la bilanţul DNA: Situaţia recuperării prejudiciilor, pur şi simplu inacceptabilă

Prezent la şedinţa de bilanţ a activităţii DNA pe 2014, preşedintele Klaus Iohannis a ţinut un discurs în cadrul căruia a felicitat instituţia condusă de Laura Codruţa Kovesi pentru rezultatele sale excepţionale înregistrate în lupta împotriva corupţiei.
Klaus Iohannis, ieşind de la Conferinţa DNA, 24 februarie 2015 (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
24.02.2015

Prezent la şedinţa de bilanţ a activităţii DNA pe 2014, preşedintele Klaus Iohannis a ţinut un discurs în cadrul căruia a felicitat instituţia condusă de Laura Codruţa Kovesi pentru rezultatele sale excepţionale înregistrate în lupta împotriva corupţiei.

"Am onoarea de a participa la şedinţa de bilanţ a DNA. Un prim aspect pe care vreau să îl remarc e că de la momentul înfiinţării DNA şi până azi, faţa societăţii româneşti e profund schimbată. România anului 2015 nu mai e România anului 2005. Zece ani, la scara istoriei unui stat, pot părea un termen foarte scurt, cu toate acestea, în cei zece ani am fost martorii unei importante schimbări. Creşterea capacităţii instituţionale a statului de a lupta împotriva corupţiei. Nu numai instituţiile s-au schimbat, ci şi mentalităţile oamenilor, iar cei care se abat de la aceste principii trebuie să răspundă în faţa justiţiei", a declarat Klaus Iohannis, citat de b1.ro.

Şeful statului a subliniat că România lucrului bine făcut este o ţară în care lupta împotriva corupţiei reprezintă a prioritate a sa ca preşedinte.

"Vă felicit şi vă încurajez să mergeţi mai departe. Am apreciat în mod deosebit rezultatele record pe care le-aţi atins anul trecut. Trebuie să depăşim definitiv situaţiile în care Parlamentul se opune anchetării membrilor săi. Sper ca partidele politice să-şi respecte angajamentul asumat public de a face mai simple şi mai transparente procedurile parlamentare care privesc cererile justiţiei. Mi-aş dori, de asemenea, să nu mai existe presiuni asupra justiţiei din zona politică, să nu mai avem declaraţii ale oamenilor politici care vizează cazuri instrumentate de procurori sau judecători", a continuat preşedintele României.

"Este de apreciat aici promptitudinea cu care CSM, în calitatea sa de garant al independenţei justiţiei, a reacţionat în astfel de situaţii şi a contribuit, prin poziţiile sale publice, la aşezarea discursului public într-un registru de echilibru şi responsabilitate", mai afirmat Klaus Iohannis.

Un alt aspect punctat de preşedintele Klaus Iohannis ţine de recuperarea prejudiciilor, colectare de care este responsabilă ANAF, instituţie subordonată Ministerului de Finanţe:

"Recuperarea prejudiciilor este obligatorie, nu opţională pentru instituţiile statului. Reflectă succesul luptei anticorupţie şi descurajează fenomenul. Situaţia din prezent – în care gradul de recuperare şi executare a prejudiciilor de către Ministerul Finanţelor este în cuantum de aproximativ 10% – este pur si simplu inacceptabilă. Trag un semnal de alarmă şi solicit factorilor decizionali să ia în serios această problemă, care devine una de importanţă deosebită. O analiză serioasă ar putea contribui la sporirea investiţiei în DNA.

Pe termen mediu şi chiar lung, măsura eficienţei activităţii DNA ar trebui să fie dată nu numai de numărul de condamnări, ci şi de reducerea efectivă a actelor de corupţie. Împreunã putem construi o societate în care tentaţia corupţiei scade nu doar de frica pedepsei, ci în urma asumării de către noi toţi, şi în special de către clasa politică, a unor principii şi valori care ţin de corectitudine, integritate şi responsabilitate"

Pentru a citi mai mult despre problema recuperării prejudiciilor din dosarele penale intraţi aici

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor