Probioticele pot preveni COVID-19 şi reduce simptomele la persoanele nevaccinate

(Screenshot)
Ellen Wan
05.02.2024

Cercetări recente arată că administrarea de probiotice poate reduce riscul de infectare cu virusul SARS-CoV-2 şi de apariţie a simptomelor la persoanele nevaccinate.

Studiul, realizat de Universitatea Duke şi publicat în Clinical Nutrition în decembrie 2023, a inclus 182 de participanţi. Toţi aceştia au fost în contact cu membri ai familiei care au contractat SARS-CoV-2, dar participanţii nu au prezentat ei înşişi simptome şi niciunul nu a primit vaccinul împotriva COVID-19. Cercetătorii au împărţit participanţii în mod aleatoriu în două grupuri, unul care a luat probiotice iar celălalt un placebo (grup de control) pe o durată de 28 de zile.

Rezultatele au arătat că, dintre cele 91 de persoane din grupul cu probiotice, 24 au prezentat simptome, în timp ce în grupul placebo de 91 de persoane, 39 au prezentat simptome. Acest lucru a indicat o probabilitate semnificativ mai mică de apariţie a simptomelor în grupul cu probiotice în comparaţie cu grupul placebo. În special, incidenţa diagnosticului de COVID-19 în grupul cu probiotice a fost de 8,8 %, faţă de 15,4 % în grupul placebo. În mod notabil, persoanele din grupul probiotice au înregistrat un timp mai lung până la confirmarea diagnosticului.

Citiți și Probioticele devin un nou front în lupta împotriva cancerului

Cercetătorii au colectat, de asemenea, 260 de probe de scaun de la 106 participanţi şi le-au analizat pentru a evalua microbiomul intestinal. Ei au descoperit că, în comparaţie cu grupul de control, persoanele din grupul cu probiotice au avut niveluri semnificativ mai ridicate de L. rhamnosus (bacterii benefice pentru intestin) în probele de scaun.

Dr. Paul Wischmeyer, vicepreşedinte asociat pentru cercetare clinică în cadrul Departamentului de Anesteziologie de la Duke şi co-autor principal al studiului, a declarat într-un comunicat de presă că existau deja dovezi convingătoare înainte de pandemia COVID-19 care demonstrau că probioticele contribuie la prevenirea infecţiilor respiratorii.

El a citat un studiu pe scară largă efectuat pe sugari din India, publicat în Nature în 2017, care indică faptul că probioticele pot îmbunătăţi funcţia imunitară prin diverse mecanisme. Aceste mecanisme includ creşterea numărului de celule T reglatoare, reducerea citokinelor proinflamatorii, întărirea barierei de protecţie împotriva infecţiilor pulmonare şi modularea expresiei genelor antivirale.

Dr. Wischmeyer a adăugat că, deşi dimensiunea eşantionului este limitată, acest studiu susţine ideea că bacteriile din corpul uman pot lupta împotriva virusului ce provoacă boala COVID-19 şi pot preveni viitoarele pandemii.

Citiți și Cele mai importante 19 suplimente pe care trebuie să le luaţi

Probioticele reduc riscul de infectare cu virusul SARS-CoV-2

Un studiu anterior a constatat că probioticele pot modifica microbiota intestinală a gazdei, pot produce metaboliţi antivirali şi pot interacţiona cu sistemul imunitar legat de intestin, îmbunătăţind imunitatea. Efectele imunitare ale microbiotei intestinale, facilitate de deplasarea celulelor imunitare, se pot transfera în plămâni, protejând sistemul respirator.

Acest studiu, care a inclus peste 370.000 de participanţi din trei ţări, a arătat că persoanele care au luat probiotice au avut un risc cu 14% mai mic de a contracta virusul SARS-CoV-2 decât cele care nu au luat.

Citiți și Să înţelegem care sunt planurile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pentru omenire [Video]

Rolul dietei în cultivarea bacteriilor intestinale benefice

În plus faţă de administrarea de suplimente probiotice, obiceiurile alimentare sănătoase pot oferi un mediu optim pentru probiotice. Dr. Hsu-hua Lin, medic de familie în Taiwan, a declarat că menţinerea unei microbiote intestinale sănătoase începe cu practici fundamentale, inclusiv păstrarea unei diete echilibrate şi consumul regulat de alimente bogate în lactobacili, cum ar fi iaurtul, kimchi, natto, miso şi altele. Stabilirea unor obiceiuri pentru îmbunătăţirea somnului, practicarea de exerciţii fizice moderate şi prioritizarea gestionării stresului sunt, de asemenea, esenţiale. Dr. Lin sugerează încorporarea alimentelor bogate în fibre alimentare, cum ar fi legumele, fructele şi cerealele integrale, pentru a favoriza în mod natural creşterea şi supravieţuirea probioticelor.

Ying-Chieh Tsai, profesor la Universitatea Naţională Yang Ming Chiao Tung din Taiwan şi expert în domeniul probioticelor, a împărtăşit în cadrul emisiunii "Sănătate 1+1" că a consuma iaurt este cel mai eficient mod de a suplimenta probioticele. O singură porţie poate oferi miliarde de bacterii benefice. În plus, un consum moderat de kimchi poate ajuta la creşterea aportului de fibre alimentare şi oligozaharide.

Aceste componente, cunoscute sub numele de prebiotice, servesc drept hrană pentru probiotice, contribuind la creşterea optimă a bacteriilor benefice din intestin.

Citiți și Şeful Serviciului de sănătate publică din Florida avertizează: Vaccinurile pe bază de ARNm împotriva COVID-19 nu sunt adecvate pentru om

În plus, există pe piaţă o varietate de suplimente probiotice funcţionale. Dl Tsai îi sfătuieşte pe consumatori să acorde atenţie tulpinii probioticelor şi, ulterior, să caute online pentru a vedea dacă lucrările de cercetare relevante confirmă eficacitatea acestora.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor