Privatizarea CFR Marfă, punct şi de la capăt
alte articole
Privatizarea CFR Marfă cu Grup Feroviar Român a picat, nefiind îndeplinite condiţiile suspensive din contractul de vânzare-cumpărare a 51% din acţiunile operatorului de stat de transport marfă, semnat pe 2 septembrie. Procesul s-ar putea relua marţi.
Ministrul Transporturilor a declarat, luni seara, că ministerul pe care îl conduce şi-a îndeplinit toate obligaţiile în procesul de privatizare al CFR Marfă. Preşedintele Grup Feroviar Român, Gruia Stoica, a declarat însă, luni, că membrii comisiei de privatizare pentru CFR Marfă nu au făcut toate diligenţele şi nu au depus eforturile necesare pentru identificarea soluţiilor din timp, în vederea definitivării cu succes a privatizării companiei de stat.
“Astăzi s-au împlinit 60 de zile pe care GFR le avea să plătească”, a spus ministrul Transporturilor, într-o scurtă declaraţie de presă susţinută în jurul orei 22.40. Ramona Mănescu a precizat că GFR ar fi putut să renunţe la condiţiile suspensive şi să plătească luni restul de bani (170 de milioane de euro).
“Ministerul Transporturilor şi-a îndeplinit obligaţiile contractuale, vă spun cu toată responsabilitatea. Cumpărătorul ar fi putut plăti azi, renunţând la cele trei condiţii suspensive”, a precizat ministrul Transporturilor.
Într-un comunicat remis, luni seara, Agenţiei de presă r/news, GFR anunţă că a fost convocat, luni după-amiază, de comisia de privatizare pentru a-i comunica faptul că nu poate să-l invite, în calitate de cumpărător, la finalizarea privatizării, întrucât nu au fost îndeplinite două dintre condiţiile de care depindea această procedură.
“Am fost astăzi (luni n.r.) chemaţi la Ministerul Transporturilor pentru a fi informaţi de către Comisia de Privatizare că nu putem fi invitaţi să plătim restul de bani pentru pachetul de 51% din CFR Marfă, pentru că nu au fost îndeplinite condiţiile suspensive ale contractului de privatizare. Unele bănci creditoare ale CFR Marfă nu şi-au dat acordul pentru schimbarea structurii acţionariatului, iar Consiliul Concurenţei nu avea timpul necesar pentru a-şi da avizul. În aceste condiţii, am fost convocaţi să luăm la cunoştinţă imposibilitatea finalizării privatizării”, a declarat omul de afaceri Gruia Stoica.
Ministrul Transporturilor a mai declarat luni seara că se analizează posibilitatea reţinerii garanţiei depuse de GFR pentru cumpărarea CFR Marfă, în valoare de 10 milioane de euro.
Gruia Stoica spune însă că banii trebuie returnaţi, potrivit contractului. El nu se referă numai la garanţia de 10 milioane de euro, ci şi la 10% din valoarea contractului, adică 20 de milioane de euro, sume depuse de GFR pe 3 octombrie.
Procesul de privatizare va fi reluat, cel mai probabil marţi, potrivit unor surse din cadrul Ministerului Transporturilor.