Prisăcariu lansează scenariul "Maior premier"

Jurnalistul Cătălin Prisăcariu
Jurnalistul Cătălin Prisăcariu (paginadepolitica.ro)

Într-un nou articol publicat luni pe blogul său personal, intitulat "Se reîncălzeşte planul cu Maior premier?", jurnalistul Cătălin Prisăcariu susţine că cel mai bun scenariu pentru PSD, în lumina alegerilor de anul viitor, este înlocuirea premierului Victor Ponta cu fostul şef SRI, George Maior.

"Înainte cu câteva luni de prezidenţialele din 2014, George Maior a pornit o ofensivă de imagine demnă de un politician în campanie. Deşi era încă şef al SRI în acel moment, Maior chiar juca politic: se pregătea să fie nominalizat premier de către preşedintele României, Victor Ponta, după 16 noiembrie 2014. Premierul Maior avea şi câţiva miniştri pentru guvernul său. Ponta, însă, nu a mai ajuns preşedinte şi Maior a clacat: atac la Curtea Constituţională, urmat de o demisie care a cam fost demitere.

Două ştiri recente, însă, pare că refac planul lui Ponta din 2014, dar fără Ponta. Vineri, 12 iunie a.c., preşedintele Iohannis a semnat decrete de acreditare pentru zece ambasadori români. Dar, surpriză, George Maior nu a primit un astfel de decret. O zi mai târziu, sâmbătă, 13 iunie a.c., Maior se întâlnea cu Liviu Dragnea tocmai la Belfast. Pretextul: meciul de fotbal Irlanda de Nord – România.

În ciuda condamnării (nedefinitive) la un an cu suspendare pentru fraude la referendumul din 2012, în ciuda demisiei de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi în ciuda demisiei din funcţia de preşedinte executiv al PSD, Dragnea este, în acest moment, cel mai influent om din PSD, cel care ţine filiale şi baroni grei sub control. Ponta, chiar dacă încă se agaţă de scaunul de premier, este deja istorie. Iar Gabriel Oprea are ambiţii belicoase: vrea preluarea PSD, chiar dacă asta ar însemna să se lupte cu Dragnea.

În acest context, e foarte posibil următorul scenariu: Ponta pleacă de bună voie de la Palatul Victoria, Dragnea şi Oprea colaborează pentru menţinerea majorităţii parlamentare şi aceasta susţine nominalizarea lui George Maior ca nou premier. Iohannis ar fi obligat să-l nominalizeze pe Maior premier şi majoritatea PSD – UNPR ar vota în consecinţă.

Este singurul scenariu în care PSD are o şansă să scoată un scor bun şi la localele de anul viitor, dar şi la parlamentare. Singura necunoscută este referitoare la Ponta: ce câştigă Viorel din această înţelegere, astfel încât să fie convins să renunţe la mandatul de premier?", scrie jurnalistul Cătălin Prisăcariu, pe blogul personal.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.