Primul experiment cu vin învechit în spaţiu este lansat de francezi
alte articole
Sâmbătă, 2 noiembrie, din situl NASA de pe Insula Wallops (SUA), Space Cargo Unlimited, un “start-up” condus de Bordelais Nicolas Gaume, a trimis 12 sticle de vin către Staţia Spaţială Internaţională (ISS).
Este vorba despre un studiu comparativ între sticlele trimise în spaţiu şi un lot omolog format din tot atâtea sticle rămase pe Pământ. Ambele vor rămâne sigilate în mediile lor de sticlă şi vor fi menţinute la o temperatură constantă de aproximativ 18 grade Celsius fără modificări, pentru a permite mediului biologic complex din interiorul sticlelor să îşi facă treaba.
Cercetătorii prevăd că vor exista diferenţe de gust care vor rezulta din efectul pe care microgravitaţia şi radiaţiile spaţiale îl vor avea asupra reacţiilor fizice şi chimice.
Probele de vin au fost lansate pe o navă spaţială Cygnus, care a ajuns cu succes la Staţia Spaţială Internaţională. Space Cargo Unlimited va studia timp de un an impactul mediului spaţial şi microgravitaţiei asupra principalelor componente ale vinului.
"Vinul care se învecheşte încorporează unele dintre elementele esenţiale ale ecosistemului biologic terestru, cum ar fi drojdii, bacterii, cristale, coloide şi polifenoli. Cu toate acestea, acest proces complex nu este încă cunoscut, în special în ceea ce priveşte evoluţia compoziţiei chimice a vinului, în special a gustului", a declarat pentru publicaţia franceză Sud Ouest Emmanuel Etcheparre, promotorul experimentului, care lucrează îndeaproape cu Institut des sciences de la vigne et du vin de Bordeaux (ISVV).
Această primă misiune ştiinţifică în materie de învechire a vinului face parte dintr-un program ambiţios de cercetare, alcătuit din alte cinci experimente programate între 2019 şi 2022, denumite Mission WISE (Vitis Vinum In Spatium Experimentia). Iniţiativa privată este realizată de două companii: Space Cargo Unlimited şi Space Biology Unlimited, cu sediul în Burdeos. Sunt deja programate alte trei misiuni.
Articol de referinţă: Le Bordelais Nicolas Gaume propulse du vin dans l’espace pour réinventer notre alimentation