Primii paşi ai liderului chinez nu oferă speranţe pentru reformă

În săptămânile de dinaintea celui de-al XVIII-lea Congres al Partidului, Xi Jinping, noul lider al Partidului Comunist Chinez, a declarat că reforma politică ar trebui să avanseze într-un ritm mai rapid.
Noul conducător al Partidului Comunist Chinez, Xi Jinping, participă la sesiunea de deschidere a celui de-al XVIII-lea Congres al Partidului la 8 noiembrie, în Beijing. (Feng Li / Getty Images)
Ariel Tian
22.11.2012

În săptămânile de dinaintea celui de-al XVIII-lea Congres al Partidului, Xi Jinping, noul lider al Partidului Comunist Chinez, a declarat că reforma politică ar trebui să avanseze într-un ritm mai rapid.

Acum că Xi şi-a asigurat poziţia de nou lider al Chinei, unii experţi sunt de părere că el nu este atât de avangardist pe cât se aştepta.

El Qinglian, un proeminent autor chinez şi economist, a scris pe blogul său despre tăcerea lui Xi privind reforma politică, imediat după ce acesta a devenit noul lider.

”Bazându-mă pe diverse surse de informare publice, cred că cea mai mare diferenţă între Xi Jinping şi Hu Jintao se găseşte în stilul lor şi nu în direcţia lor”, a explicat He Qinglian.

Doamna He şi-a rezumat înţelegerea ei căpătată din discursul liderului PCC Xi (după ajungerea la conducere) în trei puncte:

În primul rând, Xi a promis mai multă ”pâine”, fără să adere la democraţie.

În timp ce doamna He consideră că primul discurs al lui Xi Jinping în calitate de nou lider al partidului a fost mult mai sincer decât primul discurs al lui Hu Jintao, dar ceea ce i-a lipsit lui Xi a fost faptul că nu a vorbit deloc despre reforma politică. Aceasta a caracterizat discursul său, intitulat ”Dorinţa poporului pentru o viaţă mai bună este scopul nostru”, ca un ”contract de hrană”, care pe bună dreptate a inclus educaţia, locurile de muncă, veniturile, asigurările sociale, asistenţa medicală, precum şi condiţiile de viaţă. Dar, în opinia doamnei He, Xi nu a menţionat un singur cuvânt despre reforma politică.

Dna. He a realizat că majoritatea chinezilor sunt mulţumiţi de acest ”contract de hrană”. Aceasta a susţinut că ”el a înţeles natura umană a cetăţenilor. Pentru 90% dintre cetăţenii chinezi, promiţându-le ”pâine” este destul de suficient”.

În al doilea rând, Xi Jinping nu a intenţionat niciodată să dea înapoi puterea poporului.

Dna. He a notat că nu se remarcă niciun indiciu conform căruia Xi Jinping consideră că există vreo problemă gravă a drepturilor omului în China. "În comparaţie cu a treia şi a patra generaţie a conducerii de top din China, lui Xi Jinping îi pasă prea puţin de criticile comunităţii internaţionale privind statutul drepturilor omului în China ... Stilul lui Xi Jinping este diferit de cel al lui Jiang şi al lui Hu, el va rezista cu mai multă forţă”.

Dna. He a oferit exemple ale mentalităţii pro-comuniste a lui Xi ce s-a reflectat de-a lungul carierei sale:

Xi împreună cu Zhou Yongkang (când era responsabil de pregătirile pentru Jocurile Olimpice din 2008 de la Beijing), a lansat ”Modul de securitate olimpică”, o represiune masivă de securitate în Beijing, inclusiv monitorizarea permanentă a disidenţilor.

Mass-media străină a condamnat măsurile de securitate. S-a raportat că Xi a precizat: ”Nu are nimic de-a face cu noi, dacă altora le convine sau nu. Într-o astfel de lume mare, există o varietate de lucruri uimitoare. Dacă luăm păsările care se ceartă cu înverşunare în cuşcă, cuşca nu va mai fi plină de viaţă, cu zgomot şi cu emoţie”.

În timpul vizitei sale în Mexic din februarie 2009, Xi a uimit lumea cu observaţii pugilistice despre observatorii externi ai Chinei. ”Unii străini cu burţile pline şi cu nimic mai bun de făcut se angajează în a ne arăta cu degetul. În primul rând, China nu exportă revoluţie; în al doilea rând, nu exportă foamete şi sărăciei; şi în a-l treilea nu are de-a face cu tine. Deci, ce altceva mai este de spus?”

Dna. He prezice că vechile moduri de gândire ale lui Xi vor influenţa diplomaţia. ”Acum Xi Jinping a devenit şeful PCC, iar cele ”trei avertizări din declaraţia” de mai sus este foarte probabil să ghideze politicile diplomatice în viitor”.

În al treilea rând, Xi Jinping vorbeşte direct, nu se teame să zică ”Nu”.

Ca şi scriitor care analizează problemele din China, dna. He consideră că este datoria ei să informeze publicul cu privire la diferenţa dintre fapte şi promisiuni goale. Aceasta îl apreciază pe Xi pentru că spune lucrurile aşa cum sunt.

Bazându-se pe surse, doamna He a ajuns la concluzia că Xi rar a folosit cuvinte pompoase şi goale. În calitate de oficial al unui district, Xi a declarat odată, ”Nu veniţi cu prea multe comentarii noi şi inovaţii. Ceea ce contează este acţiunea”.

Într-un alt exemplu, doamna He subliniază faptul că Xi va refuza în mod deschis tot ce nu va vrea să facă. Atunci când Xi s-a întâlnit cu preşedintele Obama în martie 2012, preşedintele a propus ca cele două naţiuni să se supună unui dialog militar solemn, la care Xi a răspuns brusc, "Nu!"

În acest context, doamna He şi-a rezumat cele trei puncte într-un câteva cuvinte: ”Eu cred că dacă Xi Jinping nu a menţionat reforma politică, oamenii nu ar trebui să viseze că o planifică, cel puţin, el nu şi-a exprimat niciodată această intenţie. Xi vrea să lupte împotriva corupţiei şi eu cred că el este sincer; cu toate acestea, dacă va reuşi sau nu, nu depinde numai de el, pentru că se confrunta cu un sistem complet corupt. Dacă sistemul nu se schimbă, corupţia nu va fi eliminată”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor