Un fost oficial chinez, care l-a criticat pe Bo Xilai, a fost eliberat

Bo Xilai
Bo Xilai (Feng Li / Getty Images)

Un fost oficial chinez închis pentru criticarea în public a regimului chinez şi a membrului demis al Biroului Politic, Bo Xilai, a fost eliberat dintr-un lagăr de muncă, iar acum insistă să dea în judecată un comitet local ce a fost responsabil de "reeducarea" sa.

Ren Jianyu, fost funcţionar într-o localitate ce aparţine de uriaşa metropolă Chongqing, a fost eliberat la începutul acestei săptămâni, după ce a fost condamnat la muncă forţată într-un lagăr de muncă pentru mai mult de un an, fără a fi judecat vreodată, potrivit ziarului oficial China. El a fost acuzat de "incitare la subminarea puterii de stat" şi "atacarea" guvernului prin scrierea şi repostarea a peste 100 de comentarii pe site-ul de microblogging Sina Weibo, în conformitate cu Southern Metropolis Weekly.

Concret, Ren a atacat campania neo-maoistă Cântece comuniste şi cultul personalităţii fostului şef din Chongqing, Bo Xilai, când acesta se afla încă la putere. Bo a fost demis la începutul acestui an pentru acuzaţii de nepotism, corupţie şi abuz de putere.

Ren a descris Partidul Comunist Chinez drept o "dictatură" şi a postat comentarii care spuneau "Jos cu Partidul Comunist Chinez", potrivit Reuters.

În timpul unei audieri din octombrie, Ren a purtat un tricou pe care scria "Dă-mi libertatea sau dă-mi moartea." Procurorul a afirmat că tricoul reprezintă o dovadă împotriva lui Ren. Prietena lui a cumpărat tricoul de pe Internet, pentru ca el să-l poată purta la proces.

Recursul lui Ren împotriva comitetului de reeducare prin muncă din Chongqing, în cadrul căruia a arătat că nu a încălcat nicio lege, a fost respins de o instanţă din Chongqing, conform avocatului său.

Yang Junxiang, un purtător de cuvânt al instanţei din Chongqing, a declarat pentru cotidianul China că procesul lui Ren a fost respins deoarece a depăşit termenul pentru intentarea unui proces împotriva unei decizii administrative.

Vorbind cu reporterii, Ren a afirmat: "Mi-e greu să mă calmez şi sunt destul de dezamăgit" de rezultatul procedurii judiciare, în conformitate cu săptămânalul Metropola de Sud. "Rezultatul hotărârii este aproape acelaşi cu decizia anterioară [a comitetului de reeducare prin muncă din Chongqing]."

Ren a relatat că în timp ce s-a aflat în lagărul de muncă, a pierdut peste 30 kg.

Oficialii din lagăr i-au spus că dacă va cânta aşa-numitele "cântece comuniste" promovate de Bo Xilai, atunci pedeapsa îi va fi schimbată. Dar el a refuzat, potrivit ziarului Ştiri din Beijing.

"Acum îmi dau seama cu adevărat de semnificaţia interioară a aspectului 'fără libertate aş prefera să mor' din sistemul chinez de lagăre de muncă", a spus el, adăugând că acesta este "prea arbitrar şi că oricine ar putea fi pus în pericol într-un asemenea sistem", în conformitate cu portalul de ştiri Sina.

Dar într-o discuţie cu utilizatorii chinezi de Sina Weibo, Ren a declarat că speră că "stăruinţa şi eforturile sale vor schimba sistemul lagărelor de muncă, chiar dacă numai un pic".

Cazul lui Ren a aprins o adevărată dezbatere privind legitimitatea sistemului de reeducare prin muncă controlat de Partidul Comunist Chinez. Sistemul permite darea unor sentinţe de muncă forţată fără a exista vreun proces şi fără să existe vreun minim control din partea vreunei autorităţi superioare. Unii oameni au fost condamnaţi la un an de muncă forţată pentru postarea online a unor observaţii de o propoziţie. În 2008, două bunici din Beijing, ambele având în jur de 70 ani, au petrecut aproape un an într-un lagăr de muncă după depunerea unei cereri de protest.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe