Primele proteste în masă în Ucraina de la începutul războiului pe scară largă după ce Zelenski semnează o lege controversată

Ucraina a fost martora primelor proteste în masă de la începutul războiului pe scară largă. Motivul: Zelenski a privat organismele anticorupţie de independenţă, relatează Meduza. Uniunea Europeană este şi ea nemulţumită, în contextul în care lupta împotriva corupţiei este o condiţie pentru aderarea Ucrainei la UE.
În seara zilei de 22 iulie, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat o lege care, practic, reduce autonomia Biroului Naţional Anticorupţie (NABU) şi a Parchetului Specializat Anticorupţie (SAPO), create după Euromaidan. Anterior, în acea zi, modificările au fost examinate şi aprobate de Rada Supremă.
Crearea unor organisme anticorupţie independente a fost o condiţie pentru apropierea Ucrainei de Uniunea Europeană.
Acum, Zelenski şi Rada Supremă sunt criticaţi de partenerii europeni ai Kievului. Proteste în masă au avut loc în mai multe oraşe ucrainene – primele de acest fel de la începutul invaziei pe scară largă.
Biroul Naţional Anticorupţie a fost creat în 2015 pentru a investiga corupţia din Guvernul ucrainean. Organizaţia investighează în special încălcările legii de către judecători, procurori, deputaţi, premierul şi preşedintele (dacă mandatul acestuia a fost încheiat). În acelaşi an, a fost creată şi Procuratura Specializată Anticorupţie (SAPO), o divizie independentă a Procuraturii Generale, care gestionează procedural dosarele NABU.
După cum a remarcat Serviciul de Ştiri de Televiziune din Ucraina, NABU şi SAPO sunt două organisme-cheie ale infrastructurii anticorupţie. Crearea lor a fost una dintre cerinţele Uniunii Europene şi ale Fondului Monetar Internaţional ca parte a reformelor structurale pe care Ucraina trebuie să le întreprindă pentru a adera la UE. În plus, acestea au fost o condiţie pentru obţinerea regimului de călătorie fără vize cu UE şi pentru acordarea de asistenţă macro-financiară. Până acum, NABU şi SAP au fost independente de alte agenţii guvernamentale şi de aplicare a legii din ţară, scrie Forbes Ucraina.
Percheziţii la birourile anticorupţie
În dimineaţă zilei de 21 iulie, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) şi Biroul Procurorului General au anunţat că desfăşoară o operaţiune pentru a „neutraliza influenţa rusă” asupra NABU. Până în dimineaţă zilei de 22 iulie, au fost efectuate 80 de percheziţii asupra a 19 angajaţi. Câteva persoane au fost reţinute. Printre ele, unul dintre şefii departamentelor interregionale ale detectivilor NABU, Ruslan Magamedrasulov. Potrivit SBU, acesta „are contacte” cu reprezentanţi ai Rusiei şi îl ajută pe tatăl său, un om de afaceri, să desfăşoare comerţ ilegal cu Federaţia Rusă.
Percheziţii au avut loc şi în birourile SAPO. Într-un comunicat, instituţia a declarat că SBU efectuează o inspecţie în legătură cu respectarea legislaţiei privind secretele de stat.
„În cadrul inspecţiei, angajaţilor SBU li s-a oferit acces la informaţii despre toate activităţile operative şi sub acoperire, precum şi despre operaţiunile speciale desfăşurate de NABU şi SAPO. Inspecţia a fost organizată într-o perioadă în care conducerea NABU şi SAPO se afla într-o misiune oficială în străinătate. Aceste măsuri pot duce la dezvăluirea de informaţii privind acţiuni de investigaţie acoperite în numeroase dosare penale aflate în prezent în curs de anchetă”, se arată în comunicatul SAPO.
Amendamente adoptate de urgenţă
A doua zi, în dimineaţă zilei de 22 iulie, Comisia pentru activităţi legislative din cadrul Radei s-a reunit de urgenţă pentru a analiza amendamentele la proiectul de lege nr. 12414, care iniţial se referea la modificări ale Codului de Procedură Penală legate de persoanele dispărute în condiţii de lege marţială. Documentul fusese adoptat în prima lectură şi urma să fie pregătit pentru a doua. Cu toate acestea, în acest proiect, deputaţii au inclus amendamente referitoare la activitatea NABU şi SAP, care le-au privat efectiv de independenţă. Comisia a aprobat amendamentele.
În aceeaşi zi, reprezentanţii fracţiunii prezidenţiale „Servitorul Poporului” au introdus proiectul modificat pe ordinea de zi a Radei.
Înainte de începerea votului, fracţiunile „Solidaritatea Europeană” şi „Vocea” au iniţiat procedura de retragere a proiectului de pe agendă, dar doar 53 de deputaţi au susţinut decizia. În plus, câţiva deputaţi au încercat să blocheze tribuna înainte de vot. După cum a explicat deputatul Iaroslav Jeleznîi, aceasta a fost „singura opţiune de a opri măcar teoretic” adoptarea legii.
În cele din urmă, proiectul a fost susţinut de 263 de deputaţi (inclusiv 185 din fracţiunea prezidenţială) şi aprobat de Rada Supremă. În seara zilei de 22 iulie, documentul a fost semnat de preşedintele Volodimir Zelenski.
Avertismentul NABU
NABU a avertizat că, dacă amendamentele sunt aprobate, şeful SAP va deveni o marionetă, iar NABU îşi va pierde independenţa şi va fi transformat într-o divizie a Procuraturii Generale.
„Infrastructura anticorupţie a Ucrainei, construită începând cu 2015, va fi distrusă”, se spunea în comunicat.
Conform amendamentelor aprobate, Procurorul General va putea:
-
să delege atribuţiile procurorului SAP către alţi procurori;
-
să obţină acces deplin la toate dosarele NABU, să solicite materiale şi să le redistribuie;
-
să emită instrucţiuni scrise către NABU care vor fi obligatorii;
-
să închidă anchete la cererea apărării;
-
să transfere dosare NABU către alte organe de anchetă.
Proteste în masă
Chiar înainte de vot, UE şi G7 şi-au exprimat îngrijorarea.
Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Guillaume Mercier, a declarat că organismele anticorupţie „sunt esenţiale pentru agenda de reforme a Ucrainei şi trebuie să acţioneze independent pentru a menţine încrederea publicului.” El a subliniat că UE oferă ajutor financiar semnificativ, „condiţionat de progresul în transparenţă, reformă judiciară şi guvernare democratică.”
Ambasadorii G7 au declarat că monitorizează îndeaproape ancheta asupra angajaţilor NABU.
„Ne-am întâlnit astăzi cu NABU, avem îngrijorări serioase şi intenţionăm să discutăm aceste evoluţii cu guvernul”, au transmis diplomaţii.
Proteste de amploare au avut loc în Kiev, Odesa, Liov şi Dnipro. În capitala Ucrainei, protestatarii s-au adunat lângă Teatrul Dramatic Ivan Franko, la apelul veteranului războiului ruso-ucrainean Dmitro Koziatinski. Potrivit Ukrainska Pravda şi Hromadske, s-au adunat câteva sute de oameni. Agenţia UNIAN a estimat până la o mie de protestatari. Manifestanţii au scandat: „Jos mâinile de pe NABU!”, „Ruşine!”, „Apăraţi instituţiile democratice!” şi alte sloganuri, inclusiv critici la adresa administraţiei prezidenţiale.
„Ceea ce se întâmplă este demontarea infrastructurii anticorupţie din Ucraina”, a declarat Daria Kaleniuk, cofondatoare a Centrului de Acţiune Anticorupţie, pentru The Wall Street Journal. Ea a afirmat că SUA probabil şi-a pierdut interesul faţă de lupta împotriva corupţiei din Ucraina în ultimele luni, ceea ce a permis autorităţilor să slăbească NABU.
Primarul Kievului, Vitali Kliciko, aflat în conflict cu Zelenski de mai mulţi ani, a criticat şi el legea adoptată. Kliciko a spus că noua lege „nu apropie” Ucraina de Uniunea Europeană, de democraţie sau de statul de drept – şi nici „de valorile pentru care soldaţii ucraineni mor astăzi.”
Printre cei care au susţinut legea se numără lidera partidului Batkivşcina, Iulia Timoşenko. Ea a declarat că este necesară „anularea pas cu pas a tuturor legilor care permit consilii consultative internaţionale, deoarece acestea privează Ucraina de suveranitate.” Timoşenko consideră că organismele anticorupţie au dus la creşterea corupţiei, deoarece acţionează după principiul „prieten sau duşman.”
Şeful Direcţiei Principale de Informaţii a Ministerului Apărării, Kirilo Budanov, a comentat şi el noua lege, afirmând că istoria Ucrainei arată că „o naţiune pierde dacă este sfâşiată de contradicţii interne.” El a adăugat: „Avem o singură problemă comună, un singur duşman. Trebuie să arătăm înţelepciune şi responsabilitate.”
Direcţia a avertizat, de asemenea, că protestele ar putea fi exploatate de serviciile speciale şi propaganda rusă pentru a destabiliza ţara.
Atacul asupra instituţiilor anticorupţie va afecta negativ investiţiile în apărare şi reconstrucţie, a transmis Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE). Julia Fromholtz, şefa departamentului anticorupţie al OCDE, s-a declarat „profund îngrijorată” de evenimentele recente.
Reacţii
Comisarul european pentru extindere, Marta Kos, a criticat şi ea legea: "Suntem profund îngrijoraţi de votul de astăzi în Radă. Anularea măsurilor esenţiale care protejează independenţa NABU este un pas înapoi grav. Instituţii independente precum NABU şi SAPO sunt esenţiale pentru progresul Ucrainei către UE. Statul de drept rămâne în centrul negocierilor de aderare.”
Fostul ministru ucrainean de Externe Dmitro Kuleba a numit adoptarea legii „o zi proastă pentru Ucraina”.
„Nu e vorba despre NABU sau SAP. E vorba despre dorinţa oamenilor de a trăi într-o ţară dreaptă. Când se joacă o piesă într-o zi şi toată lumea trebuie s-o accepte, asta nu înseamnă justiţie”, a spus el.
Zelenski: În Ucraina „totul trebuie curăţat de influenţa rusă”
În noaptea de 23 iulie, Zelenski a anunţat că a discutat cu şefii NABU, SAPO, Procuraturii Generale şi SBU.
„Infrastructura anticorupţie va funcţiona. Doar fără influenţă rusă – totul trebuie curăţat de asta. Şi trebuie să existe mai multă justiţie”, a spus el.
Ulterior, Zelenski a declarat că a avut o întâlnire cu toţi şefii instituţiilor de aplicare a legii şi anticorupţie. Potrivit lui, toţi şi-au exprimat „disponibilitatea de a lucra ca o echipă” în interesul Ucrainei.
„Toţi au auzit ce spune societatea. Vedem ce aşteaptă oamenii de la instituţiile statului: justiţie şi eficienţă. Am convenit ca săptămâna viitoare să aibă loc o întâlnire de lucru pentru un plan comun de acţiune. În două săptămâni, planul trebuie să fie gata – ce paşi sunt necesari şi vor fi implementaţi pentru a întări Ucraina, a elimina problemele existente, a asigura mai multă justiţie şi a apăra cu adevărat interesele societăţii ucrainene”, a scris Zelenski.