Victoria Nuland cere scuze UE după ce a folosit cuvinte nediplomatice

Permanent Representative of the North Atlantic Treaty Organization (NATO), Victoria Nuland,  (Photo credit should read MASSOUD HOSSAINI/AFP/Getty Images)
Permanent Representative of the North Atlantic Treaty Organization (NATO), Victoria Nuland,  (Photo credit should read MASSOUD HOSSAINI/AFP/Getty Images) (MASSOUD HOSSAINI / AFP / Getty Images)

Victoria Nuland, secretarul de Stat adjunct american pentru Europa şi Eurasia, şi-a prezentat scuze, joi, faţă de Uniunea Europeană după ce a folosit cuvinte nediplomatice într-o discuţie telefonică în legătură cu criza din Ucraina, conform unei înregistrări postate pe youtube, potrivit Mediafax.

Vocea Victoriei Nuland se aude clar discutând cu un bărbat a cărui voce corespunde cu cea a ambasadorului SUA în Ucraina, Geoffrey Pyatt. Cei doi diplomaţi discută timp de aproximativ patru minute despre maniera de soluţionare a situaţiei politice din această ţară.

Conversaţia - care pare înregistrată fără ca cei doi să ştie acest lucru - a fost postată pe youtube şi redistribuită pe Twitter, nu este datată şi este imposibil de autentificat în mod sigur.

Jennifer Psaki, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, nu a dezminţit această conversaţie telefonică, însă nu a intrat în detaliile unei "conversaţii diplomatice private".

Aceasta a precizat că nu are "detalii din surse independente cu privire la originea înregistrării de pe youtube", dar a denunţat autorităţile ruse care fac vâlvă în jurul acestui caz, difuzând înregistrarea pe Twitter. Psaki consideră că metodele Rusiei au "căzut foarte jos".

Rusia se împotriveşte Statelor Unite şi Uniunii Europene care doresc să soluţioneze criza din Ucraina.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney, a precizat că difuzarea acestei conversaţii "pe Twitter, de către Guvernul rus, este semnificativă pentru rolul Rusiei".

Totodată, Jennifer Psaki a menţionat că Victoria Nuland şi-a prezentat scuze.

"Colaborăm îndeaproape cu UE şi cu reprezentanţii săi şi acest lucru face şi secretarul de Stat adjunct, în cazul Ucrainei", a declarat purtătoarea de cuvânt. Victoria Nuland "a fost în contact strâns cu şefa diplomaţiei europene Catherine Ashton, a fost în contact cu omologii săi europeni şi şi-a prezentat scuze (...) pentru cuvintele respective", adaugă Jennifer Psaki.

Nuland se află în prezent în vizită la Kiev şi, de mai multe săptămâni, caută soluţii pentru rezolvarea crizei dintre regim şi opoziţie, fiind prezentă în Ucraina, la sfârşitul lunii decembrie, alături de manifestanţii pro-europeni.

În conversaţia telefonică, cei doi diplomaţi discută despre cea mai bună strategie pentru rezolvarea crizei din Ucraina şi despre rolurile pe care le au Uniunea Europeană şi Naţiunile Unite. Nuland vorbea despre diplomatul ONU Robert Serry, care a fost numit de curând reprezentant special al secretarului general pentru Ucraina.

"Acest tip de la ONU, Robert Serry, ar fi super pentru a ajuta la coagularea lucrurilor, de a avea acest sprijin al ONU, iar UE, f... the EU", a spus Nuland.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe