'Primăvara arabă' a ajuns în Pakistan

Zeci de mii de participanţi ai unui amplu marş de protest, în frunte cu  liderul religios Tahir ul-Qadri, au ocupat centrul Islamabadului.
Zeci de mii de participanţi ai unui amplu marş de protest, în frunte cu liderul religios Tahir ul-Qadri, au ocupat centrul Islamabadului. (FAROOQ NAEEM / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
16.01.2013

Evenimentele din Pakistan au început să evolueze după scenariul 'primăverii arabe'. Zeci de mii de participanţi ai unui amplu marş de protest, în frunte cu liderul religios Tahir ul-Qadri, au ocupat centrul Islamabadului, proclamând începutul revoluţiei democratice. Liderul marşului a cerut demisia conducerii supreme a ţării, dizolvarea parlamentului şi desfăşurarea unei reforme politice radicale. Pe fondul acestor proteste fără precedent, Curtea Supremă de Justiţie a Pakistanului a emis marţi ordin de arestare pe numele premierului Raja Pervez Ashraf, acuzat de corupţie. Potrivit experţilor, Tahir ul-Qadri este sprijinit de conducerea armatei, nemulţumită de autorităţile civile. Cu toate acestea, liderul opoziţiei neagă orice legătură cu militarii, proclamându-şi drept misiune principală alungarea din ţară a 'hoţilor şi corupţilor'.

'Marşul pakistanez al milioanelor', anunţat la sfârşitul săptămânii trecute de liderul religios Tahir ul-Qadri, revenit în Pakistan din Canada, a ajuns marţi până la Islamabad, notează cotidianul rus Kommersant. Depăşind în doar două zile 300 de kilometri, primele coloane ale marşului, în frunte cu Ul-Qadri, au intrat în capitală şi au ocupat bulevardul central şi străzile alăturate. Potrivit diverselor estimări, numărul protestatarilor se situau între 25.000 şi 50.000.

Forţele de securitate au înălţat rapid îngrădiri pentru a împiedica accesul în zona D-chowk, unde se află clădirile oficiale, inclusiv sediul preşedinţiei şi al guvernului, parlamentul şi misiunile diplomatice. Din cauza pericolului de atacuri teroriste, în zonele centrale a fost întreruptă legătura telefonică.

'Lungul nostru marş s-a încheiat. Acesta este începutul revoluţiei. Mâine, când vă veţi trezi şi vă veţi încheia rugăciunea matinală, Pakistanul va fi o altă ţară', s-a adresat Tahir ul-Qadri mulţimii. 'Preşedinte şi premier, sunteţi deja 'foşti'. Vă dau timp până la 11 dimineaţa pentru a dizolva parlamentul şi adunările legislative din regiuni. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, deciziile vor fi luate de popor', şi-a formulat ultimatumul liderul marşului, în timp ce mulţimea scanda 'Vrem schimbare!'.

Drept manifest al revoluţiei pakistaneze Tahir ul-Qadri a proclamat declaraţia pe care a făcut-o publică în timpul mitingului de la Islamabad. Ideea-cheie a acesteia este desfăşurarea în Pakistan a unei reforme politice radicale, în scopul eradicării totale a corupţiei în eşaloanele superioare ale puterii, fenomen care face ca '70% dintre deputaţi să nu plătească impozite', şi redării roadelor democraţiei pentru 99% dintre cetăţenii ţării.

Prima reacţie a autorităţilor la cererea protestatarilor a fost făcută publică de ministrul de interne al Pakistanului, Rehman Malik. 'Respingem presiunile lui Ul-Qadri, cererile lui sunt anticonstituţionale'. După expirarea termenului ultimatumului, la Islamabad au avut loc ciocniri spontane între manifestanţi şi poliţie, care a utilizat pentru împrăştierea mulţimii bâte de cauciuc şi gaz lacrimogen. Liderul marşului de protest a atenţionat autorităţile că pentru mulţime nu va fi gteu să ocupe clădirile guvernamentale. 'Promiteţi-mi că nu veţi pleca până când de aici nu voi pleca eu', şi-a îndemnat Tahir ul-Qadri susţinătorii.

La scurt timp după aceasta, protestatarii au înregistrat prima lor victorie. Curtea Supremă a Justiţiei a emis marţi mandat de arestare pe numele premierului, acuzat de luare de mită şi de realizarea unor scheme corupte pe vremea când era ministru al energeticii şi resurselor de apă, în 2010. Ştirea privind verdictul justiţiei a fost întâmpinat de protestatari cu strigăte de bucurie, relatează cotidianul rus.

În pofida faptului că liderul însuşi al marşului de protest califică acţiunea drept 'Tahrir din Pakistan', acţiunile lui Tahir ul-Qadri amintesc de asemenea de evenimentele revoluţiei islamiste din 1979 din Iran, condusă de ayatollahul Khomeini, revenit în patrie după o perioadă de refugiu. În ceea ce priveşte tehnologia marşului de protest pakistanez, aceasta a fost testată pentru prima dată în timpul renumitului 'Marş al sării' condus de Mahatma Gandhi şi realizat înainte de împărţirea Indiei britanice în India şi Pakistan, aminteşte Kommersant.

În opinia experţilor, în spatele lui Tahir ul-Qadri s-ar putea afla liderii militari ai ţării, nemulţumiţi de acţiunile autorităţilor civile, cu atât mai mult cu cât chiar liderul protestatarilor a pus vina pentru situaţia din ţară pe umerii guvernului, exprimându-şi admiraţia pentru armată, drept 'apărătoare a frontierelor ideologice şi fizice ale ţării'.

În istoria Pakistanului, armata a acţionat nu o singură dată de pe poziţii de forţă, venită să 'facă ordine'. Cu toate acestea, Tahir ul-Qadri a respins deja acuzaţiile conform căreia el ar fi o 'marionetă a militarilor', proclamând drept unic scop al său alungarea de la putere a 'hoţilor şi corupţilor'.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor