Franţa va desfăşura 2.500 de militari în Mali
alte articole
Franţa va tripla numărul de soldaţi aflaţi în prezent în Mali, în încercarea de a învinge rebelii islamişti care au capturat două treimi din nordul ţării.
Preşedintele francez Francois Hollande a detaliat marţi planurile Franţei de a elimina rebelii, majoritatea dintre ei fiind extremişti islamici aliniaţi cu Al-Qaeda.
"Obiectivele noastre sunt după cum urmează: 1. să oprim teroriştii care încearcă să controleze ţara, inclusiv capitala Bamako; 2. dorim să ne asigurăm că Bamako este un loc sigur - câteva mii de cetăţeni francezi locuiesc acolo; 3. să permitem Mali să reia controlul asupra teritoriului său", a declarat Hollande la o conferinţă de presă din Emiratele Arabe Unite, în conformitate cu radiodifuzor France24.
Surse din Ministerul francez al Apărării au declarat pentru reţea că Franţa va creşte numărul de trupe din Mali la 2.500. Franţa a trimis deja 750 de soldaţi în Mali.
Manevrele Franţei au atras întrebări cu privire la o potenţială desfăşurare de trupe americane în ţara nord-africană.
Dar Secretarul Apărării Leon Panetta a subliniat că niciun soldat american nu va merge în Mali. Cu toate acestea, el a susţinut că Statele Unite vor oferi sprijin logistic şi că oferă deja sprijin serviciilor secrete din Franţa, în lupta acesteia împotriva rebelilor islamişti.
"Avem responsabilitatea de a lupta împotriva Al-Qaeda oriunde s-ar afla. I-am vizat în [zonele tribale pakistaneze administrate federal]. Am vizat teroriştii din Yemen şi Somalia. Iar acum avem responsabilitatea de a ne asigura că Al-Qaeda nu stabileşte o bază pentru operaţiuni în nordul Africii şi Mali", a declarat Panetta pentru reporteri marţi, potrivit CNN.
Cu toate acestea, există unii indicatori care sugerează că Statele Unite nu vor sprijini în mod direct guvernul şi armata din Mali în acest conflict, din cauza unor probleme politice persistente rezultate dintr-o lovitură de stat din martie 2012.
Intervenţia Franţei a primit luni sprijin unanim din partea Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite.
"Toţi aliaţii noştri au recunoscut că Franţa acţionează în conformitate cu dreptul internaţional şi Carta ONU", a declarat ambasadorul Franţei la ONU, Gerard Araud, pentru reporteri, potrivit France24.
Anul trecut, rebelii tuaregi şi islamişti au lansat o serie de atacuri asupra oraşelor-cheie din nordul Mali, înainte ca rebelii islamişti să îi înlăture pe tuaregi, să îşi instaureze propriul regim şi să impună propria interpretare a legii Shariah. Au existat numeroase rapoarte privind încălcări ale drepturilor omului, documentate de grupurile pentru drepturile omului.
Rebelii au distrus o serie de altare musulmane, inclusiv site-uri UNESCO din celebrul oraş antic Timbuktu, declarând că acestea contravin legii islamice.