Curtea Supremă din Pakistan ordonă arestarea primului ministru

Suporteri ai clericului pakistanez Tahir-ul Qadri la un miting în Islamabad, 15 ianuarie 2013. Clerici din Pakistan au cerut demonstraţii masive şi dizolvarea Parlamentului
Suporteri ai clericului pakistanez Tahir-ul Qadri la un miting în Islamabad, 15 ianuarie 2013. Clerici din Pakistan au cerut demonstraţii masive şi dizolvarea Parlamentului (Asif HassanAFP / Getty Images)
Jack Phillips
16.01.2013

Curtea Supremă a Pakistanului a dispus marţi arestarea prim-ministrului Raja Pervez Ashraf pentru acuzaţii legate de corupţie, ţara avansând pe drumul instabilităţii politice.

Curtea Supremă de Justiţie a declarat în timpul unei audieri privind un caz de închiriere a unei centrale electrice că Ashraf şi alţi 15 indivizi ar trebui arestaţi, raportează Geo News din Pakistan. Cazul se referă la încheierea de contracte de închiriere pentru diverse centrale de către guvern, când Ashraf a fost ministrul apelor şi energiei.

"Preşedintele curţii a ordonat ca toţi cei implicaţi în caz, indiferent de rangul lor, să fie arestaţi, iar dacă cineva părăseşte ţara, atunci preşedintele NAB [National Accountability Bureau, un grup de monitorizare anti-corupţie] va fi tras la răspundere, împreună cu echipa sa de investigare", a declarat avocatul Aamir Abbas pentru Al-Jazeera.

Concret, Ashraf este acuzat că a primit mită şi comisioane ilegale în legătură cu proiectul de închiriere a centralelor electrice când a fost ministru al apelor şi energiei.

Surse au relatat pentru Geo că prim-ministrul a fost convocat la o întâlnire, la care participă şi miniştri apropiaţi lui, pentru a decide ce să facă în continuare. El aşteaptă în prezent raportul integral al Curţii Supreme de Justiţie şi îl va întreba atunci pe preşedintele Asif Ali Zardari ce să facă în continuare.

Decizia instanţei vine într-un moment când zeci de mii de protestatari au demonstrat în capitala Islamabad, cerând ca actuala guvernare să înceteze. Demonstranţii, conduşi de liderul musulman Tahir-ul-Qadri, au salutat decizia Curţii Supreme.

"Preşedintele şi prim-ministrul... au devenit acum fostul preşedinte şi fostul prim-ministru. Vremea lor a trecut. Adunările naţionale şi provinciale ar trebui dizolvate până dimineaţă", a declarat Qadri marţi, potrivit ziarului DAWN. Ziarul a subliniat că multe persoane cred că Qadri este susţinut de armata puternică.

"Aceste milioane de suporteri au vorbit. Ei au respins aşa-zisul dvs. mandat. Voi nu mai sunteţi reprezentanţii lor", a continuat Qadri.

Fawad Chaudhry, un consilier al prim-ministrului Ashraf, crede "fără îndoială" că mandatul de arestare al şefului său a fost pregătit de armată pentru a răsturna guvernul, potrivit Reuters.

"Armata poate interveni acum, din moment ce Curtea Supremă de Justiţie i-a deschis calea", a spus el.

Cu toate acestea, Partidul Popular din Pakistan de la guvernare, sau PPP, deţine majoritatea în Parlament şi poate alege cu uşurinţă un alt prim-ministru pentru a-l înlocui pe Ashraf, care la rândul său l-a înlocuit pe fostul prim-ministru Yusuf Raza Gilani în 2012.

Armata şi PPP s-au ciocnit din punct de vedere politic timp de ani de zile, fiecare parte simţind o profundă neîncredere faţă de cealaltă. Armata consideră că PPP a fost ineficient în abordarea problemelor ţării, inclusiv menţinerea securităţii de bază, potrivit Reuters.

Poliţia a efectuat raiduri asupra locuinţelor a patru foşti secretari de stat, în legătură cu cazul privind închirierea centralelor electrice, a raportat Geo News.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor