Primarii din Jilava şi Snagov, condamnaţi la închisoare cu executare

(photos.com)
Flori Mladin
28.03.2014

Doi primari din împrejurimile Capitalei au fost condamnaţi vineri la închisoare cu executare de Curtea de Apel Bucureşti. Primarul comunei Jilava, Adrian Mladin, a primit şapte ani de închisoare cu executare, iar fostul edil din Snagov, Apostol Muşat, a primit o pedeapsă de cinci ani de închisoare, în dosarul în care sunt acuzaţi de corupţie, decizia nefiind definitivă.

Conform DNA, Adrian Mladin ar fi cerut unei persoane suma de 500.000 de euro din care, prima tranşă de 50.000 a primit-o la data de 19 septembrie 2011. Făcând abuz de calitatea de primar, acesta a dispus întocmirea, de către Comisia Locală de Fond Funciar, a unui plan parcelar în care să fie incluse toate terenurile denunţătorului, în suprafaţă totală de 23,8 hectare, iar loturile să fie alipite.

La 28 iulie 2011, Adrian Mladin l-ar fi determinat pe finul său Szasz Ovidiu să încheie un contract fictiv la notariat cu denunţătorul, prin care acesta din urmă să-i cedeze drepturile asupra a două terenuri. De fapt, acest contract ar fi fost încheiat doar pentru a garanta şi a ascunde săvârşirea infracţiunii de luare de mită şi totodată de a ascunde originea ilicită a celor două terenuri, au scris procurorii.

Anchetatorii susţin că în activitatea infracţională ar fi intervenit şi Apostol Muşat, care, în calitate de primar al comunei Snagov la data faptelor, ar fi lăsat să se creadă că are influenţă asupra lui Mladin şi a directorului Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliare Ilfov. În schimbul intervenţiei, Muşat i-ar fi pretins denunţătorului, atât direct cât şi prin intermediar 1,1 milioane de euro, fiind sprijinit şi de Octavian Valentin Lungu.

Apostol Muşat l-ar fi determinat pe Ion Scaeţeanu să întocmească la notariat un contract de împrumut fictiv cu denunţătorul, din care să rezulte că Scaeţeanu l-a împrumutat pe denunţător cu suma pretinsă drept mită, respectiv 1,1 milioane de euro, împrumutul fiind garantat cu terenurile denunţătorului.

În cursul anului 2011, planul parcelar a fost întocmit, iar Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Ilfov a emis documentele cadastrale respective.

În acest dosar, Octavian Lungu şi Florin Văcaru au fost condamnaţi de Curtea de Apel Bucureşti la trei ani şi, respectiv, doi ani de închisoare cu suspendare. Aceştia au contestat decizia la instanţa supremă, care însă le-a respins recursurile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor