Primăria, prinsă cu "ocaua mică" de ISC. Prefectul Capitalei refuză să o dea în judecată pe Firea
alte articole

Noul prefect al Capitalei, Sever-Romulus Stana, refuză să o acţioneze în instanţă pe primăriţa Gabriela Firea pentru încălcarea legii în legătură cu emiterea unor documentaţii de urbanism ilegale pentru un bloc cu două etaje ridicat într-o zonă protejată. Somat la începutul lunii ianuarie de şefa USR Bucureşti, Roxana Wring - consilier general al municipiului Bucureşti - să îşi facă datoria şi să o acţioneze în instanţă pe Firea după ce Inspectoratul de Stat în Construcţii a constat că în strada Plaiul Muntelui nr 67, Sectorul 1 s-a construit un bloc în baza unor documente emise ilegal de primărie, prefectul s-a spălat practic pe mâini.
Mai exact, prefectul admite în răspunsul la interpelarea Roxanei Wring că ISC a reţinut neconformităţi ale certificatului de urbanism şi ale autorizaţiei de construire a imobilului de la adresa mai sus menţionată dar precizează că, ulterior, Primăria Capitalei i-a comunicat că ISC a retras procesele verbale de control în vederea reanalizării documentelor. În consecinţă, prefectul îşi declină competenţa.


Indignată, Roxana Wring atrage atenţia că juridic noţiunea de retragere a proceselor verbale de control nu există şi opinează că Prefectul pur şi simplu evită să ia măsuri.
"Îmi este clar că Prefectul îşi declină competenţa pentru a evita să ia măsuri. În realitate, Prefectul poate oricând să demareze o acţiune în instanţă pentru anularea autorizaţiei de construire dacă el consideră că este nelegală. Procesul verbal întocmit de ISC constată fără niciun dubiu că autorizaţia de construire a fost emisă cu încălcarea legii şi în cazuri similare instanţele de judecată au anulat autorizaţia de construire.
Juridic nu există noţiunea de retragere a proceselor verbale de control aşa cum greşit este menţionat în răspunsul primit de la Prefect.
Faptul că Prefectul nu atacă un act administrativ ilegal pune sub semnul întrebării însăşi instituţia pe care o reprezintă.
Dacă reprezentantul statului refuză să se sesizeze, îi încurajăm pe cetăţenii afectaţi de construcţia ilegală să se adreseze instanţelor de judecată", a declarat, pentru Epoch Times, Roxana Wring.
Context
La mijlocul lunii septembrie, sesizaţi de o cititoare exasperată că în zonă protejată Bazilescu din Capitală (Bucureştii Noi/Dămăroaia) au apărut sute de clădiri aparent ilegale, reporterii noştri s-au deplasat - însoţiţi de Roxana Wring, reprezentant USR în Consiliul General al Capitalei şi om cu vastă expertiză în urbanism - pe strada Plaiul Muntelui, unde, la numărul 67, se ridica, semeţ, un bloc ce sfidează mai toate normele de urbanism.
Mai exact, blocul nu respectă retragerile, afecta dreptul de proprietate al vecinilor, nu avea spaţiu verde aşa cum prevede legea etc. Plus că, aşa cum am menţionat anterior, în zona protejată Bazilescu ar trebui construite doar case mici pe parcele mici.
"Este nelegal!", ne-a spus, tranşant, despre bloc, Roxana Wring.
"Legal se face!", a contrazis-o un individ apărut din senin lângă noi şi care, deşi ştia o mulţime de lucruri despre imobil, modul în care a fost autorizat etc., s-a prezentat drept "simplu cetăţean care trecea pe stradă".
Aşa simplu cum s-a pretins, cetăţeanul nu s-a sfiit să ne împiedice să filmăm panoul de organizare de şantier (a mers până la a întoarce panoul cu mâinile lui şi a-şi suna avocatul), continuând să susţină că blocul pe care îl filmăm este construit legal. Vă invităm să urmăriţi episodul în materialul video anexat.
Nu de aceeaşi părere a fost însă şi Inspectoratul de Stat în Construcţii. Într-un răspuns dat unei sesizării formulate de Roxana Wring, instituţia a informat că a constatat că atât Certificatul de Urbanism şi Autorizaţia de Construire au fost emise cu încălcarea legii şi că i-a cerut prefectului Capitalei să dispună cu privire la sesizarea instanţei de contencios administrativ, în vederea anulării autorizaţiei de construire.

"După ce s-a făcut procesul verbal de control de către ISC, care a constatat că Certificatul de Urbanism şi Autorizaţia de Construire au fost emise ilegal, procedura este următoarea - ISC face o adresă către Prefectul Capitalei care în virtutea atribuţiilor pe care le are ar trebui să introducă acţiunea de anulare a Autorizaţiei de Construire. (...) Pentru că prefectul este cel care veghează ca actele administrative ale autorităţilor locale să fie în conformitate cu legea şi pentru că acestuia nu i se pot opune excepţiile de tardivitate a introducerii acţiunii (particularii, vecinii fiind ţinuţi de reguli mai stricte în această privinţă şi de nişte termene). Prefectul Capitalei ar trebui, prin oficiul juridic, să înainteze acţiune în instanţă şi, de regulă, dacă face prefectul, se cam câştigă", a explicat la momentul respectiv, pentru Epoch Times, avocatul Dumitru Dobrev.
Iar în instanţă, prefectul se va îndrepta atât împotriva dezvoltatorului (titularului autorizaţiei de construire, în fapt) cât şi împotriva Primarului Capitalei, susţine avocatul...
"E obligat. E un articol 16 în legea contenciosului administrativ care spune că trebuie să te judeci atât cu dezvoltatorul cât şi cu autoritatea care a emis autorizaţia, primarul de fapt, nu Primăria, aşa e trecut în legea 50/1991 a construcţiilor că primarul emite, nu Primăria. Primarul municipiului Bucureşti, el e dat în judecată şi persoana care figurează pe autorizaţie ca beneficiar. Primarul ca funcţie, ca demnitate publică", a explicat Dobrev.
Iată, însă, că prefectul nu a dat curs solicitării ISC şi a Roxanei Wring.
Mai amintim că şi publicaţia noastră s-a adresat prefectului întrebând ce măsuri a dispus în legătură cu clădirea din Plaiul Muntelui. Adresa noastră a rămas fără niciun răspuns.