Primăria Bucureşti construieşte o staţie de alimentare a maşinilor electrice

Hibridul Toyota Prius care se incarca la priza
Hibridul Toyota Prius care se incarca la priza (Courtesy of Toyota Newsroom)

Primăria Municipiului Bucureşti are în plan realizarea primei staţii de alimentare a vehiculelor electrice destinate transportului public sau privat, potrivit unui comunicat de presă transmis, luni, de Primăria Capitalei.

Staţia va fi realizată în cadrul unui parteneriat prin care investitorul va suporta costurile de realizare a acesteia, iar primăria va pune la dispoziţie, într-o parcare publică, amplasamentul pentru realizarea acesteia.

Municipalitatea doreşte amenajarea a 24 de locuri de parcare pentru implementarea a şase module de staţii de alimentare a automobilelor electrice în cadrul unui proiect pilot de încurajare a dezvoltării automobilului electric.

Persoanele fizice, dar şi instituţiile publice care îşi casează maşinile prin programul Rabla şi doresc să cumpere una electrică nepoluantă primesc un bonus de 2.500 de euro. Acest eco-tichet poate fi cumulat cu suma/tichetul din programul Rabla (1.500 euro/6.500 lei), anunţa ministrul Mediului, Rovana Plumb.

Eco-bonus-ul de 500 de lei se acordă pentru achiziţionarea unui autovehicul nou, încadrat în norma de poluare Euro 6, achiziţionarea unui autovehicul nou, al cărui motor generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 100 g/km sau pentru un autovehicul nou, cu sistem de propulsie hibrid.

La achiziţionarea unui autovehicul care întruneşte două dintre cele trei caracteristici, suma de 500 lei se dublează, dar nu poate depăşi 1.000 lei, chiar dacă maşina ar corespunde şi celui de-al treilea criteriu.

În România se comercializează 14 modele de maşini electrice şi hibride, preţul acestora fiind între 16.000 de euro şi 86.000 de euro, cu TVA.

Cel mai ieftin automobil hibrid vândut în România este Toyota Yaris Hybrid, cu un preţ de 16.080 euro cu TVA, iar cea mai scumpă maşină este un Porsche Cayenne S Hybrid, cu o valoare de 86.367 de euro cu TVA.

Singurele maşini electrice vândute în România sunt Kangoo ZE, cu un preţ de pornire de aproape 21.000 de euro cu TVA şi Mitsubishi iMiEV, care are un preţ de achiziţie de circa 36.000 de euro cu TVA. În 2012 a fost vândută o singură maşină, iar în 2011 patru.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie